APIKUR: Kürdistan petrolünün yeniden ihracatı için Erbil ve Bağdat hükümetleriyle görüşeceğiz

APIKUR, ABD Başkanı Biden ve Irak Başbakanı Sudani'nin Beyaz Saray’daki görüşmesinde petrol ihracatının başlatılması ile Irak-Türkiye arasındaki petrol botu hattından sevkiyatın yeniden başlatılması konusunu gündeme almalarından dolayı teşekkür etti.

APIKUR: Kürdistan petrolünün yeniden ihracatı için Erbil ve Bağdat hükümetleriyle görüşeceğiz

Kürdistan Bölgesi'ndeki bir grup yabancı petrol şirketini bünyesinde barındıran Kürdistan Petrol Endüstrisi Birliği (APIKUR) ABD Başkanı Joe Biden ile Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es-Sudani’ye teşekkür etti.

Washington’da yapılan görüşmelerde, Irak-Türkiye boru hattı üzerinden ihracatın hızlı bir şekilde yeniden başlaması vurgusunun ardından APIKUR, Irak ve Kürdistan Hükümeti ile görüşmelere derhal devam etmeye hazır olduklarını bildirdi.

Geçtiğimiz yıl 25 Marttan bu yana Kürdistan Bölgesi’nin Türkiye’de boru hattı Ceyhan üzerinden yapılan petrol ihracatı ‘Paris Tahkim Mahkemesi’ kararı sonrası durdurulmuştu.

APIKUR’un verilerine göre, yaklaşık bir yıldır askıya alınan petrol ihracatı Irak bütçesine 14 milyar dolarlık bir zarar vurdu.

APIKUR, mali şartların sağlanması ve resmi yazılı anlaşmalar yoluyla geçmiş ve gelecekteki petrol ödemelerinin güvence altına alınması talep etti.

APIKUR’un sözcüsü Myles B. Caggins, “APIKUR üyesi şirketlerin Irak Kürdistan Bölgesi petrolüne yaptığı 10 milyar dolarlık petrol ve gaz sektöründeki yatırımı Başkan Biden ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es-Sudani'nin ekonomik ve enerji kalkınması çerçevesinde belirlenen hedefleri destekleyici nitelikte” dedi.

Myles B. Caggins, APIKUR üyesi şirketlerin petrol ihracatını mümkün olan en kısa sürede yeniden başlatmak için hem Kürdistan Bölgesi hükümeti hem de Irak hükümeti ile koordinasyon sağlamaya ve birlikte çalışmaya odaklandığını söyledi.