İran saldırısında hangi ülkeler İsrail'in yardımına koştu?

İran'ın cumartesiyi pazara bağlayan gece yaklaşık 360 drone, seyir füzesi ve balistik füzeyle düzenlediği saldırılarda ABD, İngiltere, Ürdün ve Fransa'nın koordineli şekilde İsrail ordusuna destek sağladığı bildirildi.

İran saldırısında hangi ülkeler İsrail'in yardımına koştu?

İsrail, İran'ın misilleme saldırısına karşı yaptığı savunmada ABD, İngiltere, Ürdün ve Fransa'dan destek aldı.

İsrail Savunma Kuvvetleri'nden (IDF) dün yapılan açıklamada, füze ve drone'ların yaklaşık yüzde 99'unun hava savunma sistemleriyle etkisiz hale getirildiği belirtilmişti. 

Savunma Kuvvetleri ayrıca İran'ın gönderdiği füze ve drone'ların etkisiz hale getirilmesi için toplamda 4 milyar ila 5 milyar İsrail Şekeli (yaklaşık 35 milyar ila 43,5 milyar TL) harcandığını duyurdu. 

Amerikalı yetkililerin CNN'le paylaştığı bilgilere göre İran'dan fırlatılan en az üç balistik füze ve 70 kamikaze drone'u, ABD donanmasının İsrail'e konuşlandırdığı iki muhrip tarafından vuruldu. Bu gemilerden birinde Amerikalı teknoloji devi Lockheed Martin'in ürettiği Aegis füze savunma sistemi yer alıyor.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ise Suriye ve Irak'tan havalanan Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne (RAF) ait jetlerin füze ve drone'ları vurduğunu söyledi. 

Sunak, dün yaptığı açıklamada kaç füzenin vurulduğuna dair bilgi paylaşmadı. 

İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps da 13 Nisan'daki açıklamasında RAF'a ait ilave jet ve yakıt ikmal tankerlerinin Suriye ve Irak'a konuşlandırıldığını belirtimişti.

Guardian, Britanya'nın saldırı öncesinde, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (GKRY) yer alan Ağrotur üssünde güvenlik önlemlerini artırdığını da yazdı. Savunmaya buradan destek sağlanıp sağlanmadığına dair bilgi paylaşılmadı.

İngiltere merkezli haber ajansı Reuters, Ürdün Hava Kuvvetleri'nin "İran'a ait onlarca drone'u vurduğunu" aktardı. Haberde, Ortadoğu'da ABD'nin müttefiki olarak hareket eden Ürdün'de Amerikan yapımı Patriot savunma sistemlerinin olduğu hatırlatıldı. 

İran'ın saldırısına karşı İsrail'i savunan ülkelerden diğeri de Fransa'ydı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bugünkü açıklamasında İran'ın füze ve drone'larını durdurmak için Ürdün'ün isteğiyle devreye girdiklerini söyledi. Macron, kaç drone veya füzenin etkisiz hale getirildiğine dair bilgi paylaşmadı. 

Öte yandan Fransa doğrudan füze ve drone'ları hedef almak yerine radar teknolojisiyle destek sağlamış olabilir. IDF Sözcüsü Daniel Hagari, pazar günkü açıklamasında "Fransa'nın çok iyi jetleri ve radarları var, hava sahasında yapılan devriyelere katıldıklarını biliyorum" demişti. 

Guardian'a konuşan Birleşik Kraliyet Hizmetleri Enstitüsü'nden Sidharth Kaushal, savunma hamlelerini şöyle değerlendirdi:

Her yönden çok katmanlı bir operasyondu. Savunmada çok uluslu bir güç yer aldı. Yavaş hareket eden drone'lardan yüksek irtifada seyreden balistik füzelere kadar farklı uçuş özelliklerine sahip silahlarla karşı karşıya kaldılar. (Independent)