APIKUR'dan ABD Kongresine 'Kürdistan petrolü' mektubu

Kürdistan Bölgesi'ndeki bir grup yabancı petrol şirketini bünyesinde barındıran APIKUR, ABD Kongresi’ne Beyaz Saray ziyaret edecek olan Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani'nin Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracatını yeniden başlatmaya teşvik etmesi çağrısında bulundu.

APIKUR'dan ABD Kongresine 'Kürdistan petrolü' mektubu

Kürdistan Petrol Endüstrisi Birliği (APIKUR) ABD Kongresi’ne Kürdistan petrolünün yurt dışı ihracatının yeniden başlatılmasını talep eden bir mektup gönderdi.

APIKUR şu ifadelere yer verildi:

"Kürdistan Bölgesi’nin petrol ihracatının 10 aydan fazla süreyle durdurulması, Irak bütçesinden Erbil’e pay gönderilememesi ve petrol üreten şirketlerin mali yetkileri sorununun çözülmemesi, Kürdistan Bölgesi'ni mali riskle karşı karşıya bırakıyor. Bu bölge her zaman ABD'nin Orta Doğu'daki güvenlik müttefiki olmuştur."

APIKUR, mektupta Kürdistan Bölgesi'ndeki 10 milyar dolarlık ABD ve uluslararası şirketlerin yatırımı detaylandırarak, Kongre'yi bu yatırımın korunması için gerekli tedbirleri almaya çağırıyor.

APIKUR, ABD Kongresi'nden Irak federal hükümetini Kürdistan Bölgesi petrolünün ihracatını yeniden başlatmaya zorlamaya çağırdı.

Mektubun devamında petrol ihracatı sorunun çözülmesi gerektiğine vurgu yapılarak, şu ifadelere yer verildi:

“Sizden Irak Federal Hükümetini, dünya pazarlarına günde 400 bin varilden fazla petrolün ihracatının durdurulması sorununu hızla çözülmesi konusunda acilen bize yardım etmenizi rica ediyoruz. Beyaz Saray, Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’yi Washington'a davet etti. Sizi bu fırsatı değerlendirerek Irak Başbakanını ABD petrol şirketleri ve Kürdistan Petrol Endüstrisi Birliği’ne (APIKUR) üye diğer şirketlerin özgürce petrol üretip dünya pazarlarına ihraç etmelerine izin vermeye zorlamaya çağırıyoruz.”

Günlük 400 bin varil petrol ihracatının 10 aydan fazla süreyle askıya alınmasının, Kürdistan Bölgesi'nin istikrarına ve ekonomisine ciddi zarar verdiği, bu sorunun acilen bir çözüme kavuşturulması talep edildi.

Mektupta iki sorunun acilen çözülmesine işaret edildi:

 “Irak hükümetinin acilen iki sorunu çözmesi gerekiyor: ABD ve Batılı şirketlerin faaliyetlerine devam edebilmesi için gerekli olan Irak bütçesinden Kürdistan Bölgesi'ne düşen payı ödemek. Ayrıca şirketlerin sözleşmelerine göre petrol ihracatı karşılığında geçmiş ve gelecekteki mali haklarını da garanti altına almak.”

APIKUR nedir?

APIKUR, 2023 yılında Kürdistan Bölgesi'nde faaliyet gösteren uluslararası petrol ve gaz şirketleri tarafından, Bölgeyi uluslararası petrol ve gaz şirketleri, hizmet sağlayıcıları ve yatırımcılar için cazip bir destinasyon olarak tanıtmak amacıyla kuruldu.

Kürdistan Bölgesel Petrol Endüstrisi Birliği (APIKUR), Norveçli petrol şirketleri DNO, Genel Energy, Gulf Keystone Petroleum, HKN Energy ve ShaMaran Petroleum'un kurduğu Kürdistan Bölgesi'nde petrol çalışanlarını da dahil olduğu bir forumdur.

APIKUR’a üye şirketler Kürdistan Bölgesi’ndeki petrolün yüzde 50’sini üretmekte.

Irak’ın Türkiye üzerinden Kürdistan petrolünün ‘yasa dışı’ olduğu iddiasıyla açtığı dava sonucu 25 Mart 2023'te  Paris'teki Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin kararıyla Kürdistan Bölgesi petrol ihracatı Ceyhan Limanından ihracı askıya alındı. 10 aya yakındır petrol ihracatının durdurulmuş olması  Kürdistan Bölgesi'ne ve Irak'a maliyetinin milyarlarca dolar olduğu belirtiliyor.