Aşı uzmanından korkutan açıklama: Delta varyantı sürü bağışıklığını bitirdi

İngiltere'de Oxford Aşı Grubu Direktörü Prof. Dr. Sir Andrew Pollard, koronavirüsün Delta varyantının nüfusun sürü bağışıklığı kazanması ihtimalini ortadan kaldırdığını söyledi.

Aşı uzmanından korkutan açıklama:  Delta varyantı sürü bağışıklığını bitirdi

İngiltere’de aşılama sürecinde etkin rol oynayan Oxford Aşı Grubu’nun Direktörü Prof. Dr. Sir Andrew Pollard, milletvekillerine yaptığı sunumda Delta varyantına ilişkin veriler sundu.

Sözcü’nün Guardian’dan aktardığına göre Prof. Dr. Pollard, Delta varyantının sürü bağışıklığı ihtimalini ortadan kaldırdığını söylerken, aşıların, virüsün bulaşmasını engellemediğini söyledi.

Prof. Dr. Pollard, “Problem şu ki, karşı karşıya olduğumuz virüs kızamık değil. Eğer kızamığa karşı nüfusun yüzde 95’i aşılanmış olsaydı, virüs nüfus arasında böyle yayılamazdı. Delta varyantı aşılanmış kişiler arasında da yayılacak. Bunun anlamı henüz aşılanmamış kişiler de virüsle karşı karşıya kalacak. Bu bulaşmayı tamamen engelleyecek bir şeyimiz yok” ifadelerini kullandı.

Yüzde 49 daha düşük ihtimal

Prof. Dr. Pollard’ın açıklamalarının yanı sıra aşıyla ilgili Imperial College London tarafından düzenlenen bir çalışmaya da yer verildi. Söz konu çalışmaya göre tamamen aşılanmış 18-64 yaş arası kişilerin, aşı yaptırmamış kişilere göre virüse yakalanma oranı yüzde 49 daha düşük. Aynı çalışmada tamamen aşılanmış kişilerin, Coronavirus’ü taşıyan bir kişiyle temas halinde testlerinin pozitif çıkma oranı da aşı yaptırmayan kişilere kıyasla 3 kat daha düşük ihtimal olarak gösterildi.