Avrupa'da bir Kürt markası

İsveç'te yaşayan Zaxolu Beyar Cercis (47), icat ettiği "Beyar Ayakkabı Makinaları” markasıyla Avrupa'da en iyi ortopedik ayakkabı üretiminde zirveyi elinde tutuyor.

Avrupa'da bir Kürt markası

1980 yılından beri İsveç'te yaşayan Güney Kürdistanlı Beyar Cercis'in icat ettiği Beyar Ayakkabı Makinaları, "İsveççesi: Beyar Skomaskiner” olarak biliniyor.

İsveçli <em>Kompisar</em> gazetesine konuşan Beyar uzun yıllardan sonra İsveç'te oturma izni aldığını söyledi ve "Şirketimin ismimi taşıması, milletim ve ülkem için gurur kaynağı” dedi.

Ülkede ayakkabı sanayisinde adını duyuran bir isim haline gelen Güneyli mücit, başarılarından dolayı İsveç Kralı tarafından takdir edilen bir isim.

Beyar Ayakkabı Makinaları, sadece İsveç'te değil, Avrupa genelinde büyük başarıya imza atıp markalaştı.

Beyar, "Ayakkabı makinası ve ortopedi ayakkabı ürünleri benim işim. Ürettiğim ayakkabılar ve makinalarla Türkiye ve İspanya'daki imalathanelerinin büyük bir bölümüyle rekabet içindeyiz” dedi.

İşe ayakkabı üreten makina tamiriyle başladığını dile getiren Beyar Cercis, şunları söyledi:

"Daha sonra parçaları toplamaya başladım. Şimdi motor ve diğer parçalarım Alman'yadaki makinalarda kullanılıyor. Hollanda ve Almayan'dan birer diploma aldım. Uluslararası bir marka olan Amerika USE ile pazarlığım var.”

Beyar, "340 deri dikim ve bir Alman fabrikasıyla ortak ürettiğimiz gelişmiş makinalarından birine sahibim” dedi.

Profesyonel ortopedi ayakkabıları üreten makina, Avrupa'daki birçok imalathanede kullanılıyor.

Ayrıca Avrupa'daki makinalara göre çok daha gelişmiş ve daha fazla seçenek sunarak, kolaylık sağlıyor.

Söz konusu makine işleri daha da kolaylaştırıyor. Bu makine 2 dakika içinde ayakkabıyı dikiyor ve cilalıyor.

Beyar Cercis, şu an ev terliği üzerinde çalıştıklarını ifade ederek, "Kadınların fiziksel yapısı üzerinde yapılan çalışmalar sonucu üretilen bu terlik, baş, boyun ve sırt ağrılarını büyük ölçüde önlüyor” diye konuştu.

"Tek hayalim birgün ürünlerimin Kürdistan'dan dünyaya ihraç edilmesidir”

İsveç medyasında büyük önemle icatları anlatılan Beyar, "Tek hayalim birgün ürünlerimin Kürdistan'dan dünyaya ihraç edilmesidir” dedi.

Peşmergeye özel bir ürün icat etmeyi hedeflediğini ve Avrupa'daki bütün fabrikalarını Kürdistan'a taşımayı planladığını kaydetti.

Beyar'ın işlerini takip eden fizyoterapist Margus Olanson ise, Beyar makinalarının sanayi olarak gelişmiş olmasının yanı sıra, sağlık açısından şartları yerine getirdiğini belirtti.

Margus Olanson, "Söz konusu makinalarla üretilen ayakkabılar sağlık açısında birinci kaliteye sahip” dedi.