Türkiye, Kürdistan'ın bağımsızlık ilanına sıcak bakmaz

Hürriyet yazarı Fikret Bila, Türkiye'nin PKK-PYD'nin etkinliğini arttırması ve yayılması karşısında Barzani'ye destek olacağını, ancak Barzani'nin bağımsızlık ilanına sıcak bakmayacağını, bu konuda hem Rusya'yı hem ABD'yi uyaracağını yazdı.

Türkiye, Kürdistan'ın bağımsızlık ilanına sıcak bakmaz

Hürriyet yazarı Fikret Bila, Türkiye'nin PKK-PYD'nin etkinliğini arttırması ve yayılması karşısında Barzani'ye destek olacağını, ancak Barzani'nin bağımsızlık ilanına sıcak bakmayacağını, bu konuda hem Rusya'yı hem ABD'yi uyaracağını yazdı.

Türkiye'nin önceliğinin kendi toprak ve ulus bütünlüğünü tehdit edecek bu süreci bölgesel ve uluslararası ittifaklarla durdurmak olacağını yazan Hürriyet yazarı Fikret Bila, "Tehlikeli gelişmeler... Barzani bağımsızlık ilan edebilir mi?" başlıklı bugünkü yazısında, Kürdler arasında Abdullah Öcalan ile Mesud Barzani arasında Kürtlerin liderliği konusunda bir rekabet olduğunu, Öcalan'ın Türkiye'ye teslim edilmesi sonrasında ise bu rekabetin PKK ile Barzani arasında devam ettiğini yazdı.

Bugünkü durumda PKK'nin silahlı güç açısından Barzani'yi tehdit edecek boyutlara ulaştığını ve siyasi olarak da varlığını güçlendirdiğini yazan Bila, "PKK, şimdi Barzani'yi de devirip, Kuzey Irak'ta da egemen olmak istiyor” iddiasında bulunuyor.

Türkiye'nin Irak'ta 2003'teki gelişmelerden sonra politika değiştirdiğini ve daha önce buradaki Kürd grupların bağımsızlık ilan etmelerini "kırmızı çizgi” olarak gördüğünü hatırlatan Bila, "Ankara, PKK'nın güçlenmesi karşısında politika değişikliğine gitti ve Barzani ve yönetimiyle iyi komşuluk ilişkisine girdi. Kuzey Irak'a yardımcı olmaya başladı” diye yazdı.

Özellikle ekonomik ilişkiler ve yatırımlar bakımından Ankara-Erbil ilişkilerinin çok geliştiğini ifade eden yazar, "Barzani de söylem ve politika değişikliğine giderek Ankara'dan yana tavır almaya başladı. PKK ile arasına mesafe koydu ve gücü yettiği kadar Öcalan ve PKK'nın, "Komünal-Konfederal Kürdistan” projesinin dışında kaldı” ifadelerini kullandı.

Erbil'in bağımsızlık ilan etmesi halinde Ankara'nın buna sıcak bakmayacağını savunan Bila, "Ancak Ankara, Barzani de dahil bağımsızlık ilanının ağır sonuçlar doğuracağının farkındadır. Bu konuda hem Rusya'yı hem ABD'yi uyaracağına kuşku yoktur” ifadelerine yer verdi.

PKK'nin Kuzey Suriye ve Kuzey Irak'ta projesini gerçekleştirmesi konusunda ABD ve Rusya'nın alacağı tutumun çok önemli olduğunu yazan Bila, "İki süper güç olarak Bağdat ve Şam'ın fiilen egemenliğinin bulunmadığı bu alanda PKK-PYD'de destek olurlarsa, bu durum Barzani aleyhine de sonuç doğurur. Ancak, Barzani'nin de ABD ve Batı ülkeleriyle ilişkileri gelişmiş durumda” ifadelerine yer verdi.

PKK'nin hedeflerinden birinin Barzani'yi alaşağı edip Kürdistan Bölgesi ile Rojava'da egemenliği ele geçirmek ve iki bölgeyi birleştirerek "Birleşik Kürdistan” projesinin en azından yarısını hayata geçirmek olduğunu savunan Bila, "Böyle bir girişim elbette Türkiye, İran, Irak ve Suriye merkezi yönetimlerinin karşı koyacakları bir gelişme olacaktır” diye yazdı.

Türkiye'nin ve İran'ın merkezi yönetim ve orduları açısından müdahale güç ve kabiliyetleri olduğunu ancak aynı şeyin Irak ve Suriye merkezi yönetimleri için söylenemeyeceğini yazan Bila, "Çünkü Irak'ta Bağdat, Suriye'de Şam, ülkenin tamamında egemen değiller, orduları da büyük ölçüde dağılmış durumda. PKK'nin acele etmeleri her iki ülkenin kuzeyinde oldubitti yaratmaya çalışmaları da bu durumdan kaynaklanıyor” ifadelerine yer verdi.