Başbakan Barzani:Erbil-Bağdat görüşmeler var.ancak herhangi bir anlaşma yok

Başbakan Neçirvan Barzani, Erbil-Bağdat arasında yaşanan sorunlar ve sorunların çözümüne dair açıklamalarda bulundu.

Başbakan Barzani:Erbil-Bağdat görüşmeler var.ancak herhangi bir anlaşma yok

Kürdistan'ın anayasa çerçevesinde Bağdat'la görüşmelere açık olduğunu bildirdilğini belirten Başbakan Neçirvan Barzani, sorunların diyalogla çözülmesinden yana olduklarını ifade ederek, "Sorunlar karşılıklı anlayışla çözülür. Güç kullanarak sorunların çözülmediğini Irak'taki geçmiş dönemlerden biliyoruz. Meseleye kim güçlü, kim zayıf noktasında yaklaşılması sorunludur. Çözüm için tek yol diyalogtur" dedi.

Askeri heyetler arasında görüşmeler olduğunu ancak ancak herhangi bir anlaşmanın imzalanmadığını belirten Başbakan Barzani "Tartışmalı bölgelerle ilgili sorunlar anayasaya göre çözülmeli, Sınır kapıları sorununuda Irak anayasası çerçevesinde çözmek istiyoruz. Askeri, katı üslupla değil. Bu çözüm değildir" dedi.

Başbakan Barzani, “2003 yılı, sorunların ‘Ben senden daha güçlüyüm’ anlayışıyla çözülemeyeceği konusunda hepmizi için ders niteliğindedir. Bağdat yetkililerinin bu mantıktan vazgeçmesini umuyoruz” ifadelerini kullandı.

BD’nin, Erbil-Bağdat arasında görüşmelerin başlaması için henüz bir çabası olmadığını da belirten Başbakan Barzani Goran’lı bakanların en kısa zamanda hükümet kabinesine dönmesini istediğini de sözlerine ekledi.

Türkiye de dahil bütün ülkelerle sorunların çözümü için görüşmek istediklerini belirten Başbakan şunları söyledi;

Türkiye kötü yıllarda, 80’li 90’lı yıllarda bize kapılarını açtı. Zor günlerde halkımıza kapılarını açtı. Türkiye’yle geçmişte iyi ilişkilerimiz vardı, bu ilişkilerin sürmesini istiyoruz. Türkiye’yle, İran’la ilişkilerimiz var. Çaba gösteriyoruz, göstermeye de devam edeceğiz