Avusturya, AB ile Türkiye arasında askeri işbirliğini reddetti

Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin savunma ve güvenlik alanında işbirliği programına katılmak için mayıs ayında yaptığı resmi başvuruya Avusturya’nın karşı çıktığı bildirildi.

Avusturya, AB ile Türkiye arasında askeri işbirliğini reddetti

Gerekçe olarak “Türkiye’de demokratik değerlerde gerilemeden duyduğu kaygılar” ve “Ankara’nın Brüksel’le olan ilişkileri” gösterildi.

DYİ, Avrupa Birliği’nin 24 üye ülkesi arasında 46 ortak projeyi kapsıyor ve AB’nin başlıca savunma ve güvenlik politikalarından birini oluşturuyor.

2020 sonbaharından bu yana DYİ’ye katılım, AB üyesi olmayan ancak siyasi ve hukuki bir dizi kriteri karşılayan ülkelerin katılımına da açık bulunuyor. Bu kriterler, demokratikleşme, ortak savunma ve güvenlik politikalarına saygı ile AB üyesi komşularıyla iyi ilişkiler sürdürmek olarak belirlendi.

Öte yandan Arab News’e konuşan AB’nin Ankara’daki eski Büyükelçisi ve halen Carnegie Europe’da siyasi analist olan Marc Pierini, “Avusturya’nın çıkışı ani olarak görülebilir ama muhtemelen Türkiye’nin DYİ’ye katılımı konusunda Avrupa Birliği’nin pozisyonunu yansıtıyordur. Genel olarak bunun sebebi, Türkiye'deki hukuk devletinin mevcut yapısının artık Avrupa'nınkiyle çok fazla ilgisi olmaması ve kimsenin fazla bir gelişme umudu görmemesidir” dedi.

AB üyesi olmayan ülkelerin DYİ’ye kabul edilmesi, NATO ile işbirliğini artırmayı, AB içinde ve dışında askeri hareketliliği geliştirmeyi ve aynı zamanda kriz anında AB içinde askeri malzeme dolaşımı gibi sınır ötesi askerî usulleri kolaylaştırmayı amaçlıyor. 

Ankara ile Atina arasındaki ilişkilerdeki çıkmaz ve Kıbrıs’ta Maraş bölgesi konusundaki anlaşmazlık AB tarafından iyi komşuluk ilişkilerinin önündeki engel olarak görülüyor.