Ayhan Bilgen ve Altan Tan’ın ifadeleri HDP’lilerin tutukluluğuna gerekçe yapılmış

4 Kasım 2016’da gözaltına alınarak tutuklanan HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş dahil, Kobani davasında HDP’liler hakkındaki tutuklama ve tutukluluğa devam kararlarında, eski HDP’liler Ayhan Bilgen ve Altan Tan’ın ifadeleri gerekçe gösterilmiş.

Ayhan Bilgen ve Altan Tan’ın ifadeleri HDP’lilerin tutukluluğuna gerekçe yapılmış

4 Kasım 2016’da gözaltına alınarak tutuklanan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş dahil, Kobani davasında HDP’liler hakkındaki tutuklama ve tutukluluğa devam kararlarında, eski HDP’liler Ayhan Bilgen ve Altan Tan’ın ifadelerinin gerekçe gösterildiği ortaya çıktı. Bilgen, yaptığı açıklamada, ifadelerinin arkasında olduğunu ve isteyen avukatlara bunları ulaştırabileceğini söyledi. 

Diken'de yer alan habere göre, Kobani davasındaki mütalaalarda 29 Ağustos 2022’ye kadar Demirtaş’ın tutukluluğa devam kararlarının gerekçesinde hem gizli tanık ifadelerine hem de eski HDP’li isimlere atıf yapıldı.

Daha sonra Bilgen’in adını kullanmayı bırakan savcı, yalnızca Tan’ın ifadelerini Demirtaş’ın tutukluluğunun devamına gerekçe yaptı.

Tutanaklarda ayrıca, Bilgen ve Tan’ın gözaltı ve tutuklama sonrası açıklamalarına da atıf yapılarak, şu ifadelere yer verildi:

Sanıklar Altan TAN ve Ayhan BİLGEN’ in gözaltı ve tutuklama işlemlerinden sonraki süreçte yaptıkları açıklamalar ile ilgili tespitler yapılmış, yapılan açıklamalar bir bütün olarak ele alındığında HDP (Hakların Demokratik Partisi)’ nin, organlarının ve içerisinde siyaset yapan şahıs-şahısların PKK/KCK silahlı terör örgütünün güdümünde faaliyet gösterdikleri, PKK/KCK silahlı terör örgütü güdümünde özellikle metropol illerimiz başta olmak üzere her türlü bombalı, silahlı ve şiddet eylemlerinin PKK/KCK silahlı terör örgütünü tarafından organize edildiği, bu faaliyetlerin terör örgütünün talimatlar ve çağrıları sonrası gerçekleştirildiği anlaşılmıştır.”

Diken’in haberinden sonra Twitter’dan açıklama yapan Bilgen, ifadelerinin arkasında olduğunu söyledi. Bilgen, paylaşımında, “Ben tüm ifadelerimin arkasındayım. Bana ait ifade tutanakları isteyen her avukat tarafından görülebilir. İfade tutanaklarına kolayca ulaşılabilir. Yayıncılık ahlakı ve sorumluluğunun gereği bu ifadeleri yayınlamaktadır. Aksi halde gerekli yasal süreci başlatacağım” dedi.

Diken Ankara Temsilcisi Altan Sancar ise, "Haberdeki sav çok açık: Mahkeme ve savcılığın, ifade ve açıklamalarınızı tutuklama gerekçesi yaptığı mahkeme tutanaklarında yer alıyor. Bu da tutanaklardan yalnızca biri. Yasal işlem başlatmak hakkınız, ama mahkeme tutanakları bunu söylüyor. Ben söylemiyorum" ifadeleriyle tutanağın görüntüsünü Twitter hesabından paylaştı.

Sancar'ın söz konusu tweet'ini alıntılayan Bilgen, şu ifadeleri kullandı:

"Öcalan yıllardır tecritte tutulurken Demirtaş anlık basın açıklamaları ile partiyi yönetiyor. Başkası cenazesine gönderilmezken O özel uçakla hasta ziyaretine götürülüyor ve bu sizin hiç ilginizi çekmiyor. Haber değeri içermiyor."