Demirtaş hakkında 5 ayrı suçtan yeni fezleke!

HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında, bir toplantıya katıldığı gerekçesiyle beş ayrı suçtan fezleke hazırlandı.

Demirtaş hakkında 5 ayrı suçtan yeni fezleke!

HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında, bir toplantıya katıldığı gerekçesiyle beş ayrı suçtan fezleke hazırlandı. Fezleke, Demirtaş'ın dokunulmazlığının kaldırılması için Adalet Bakanlığı’na gönderildi. Dokunulmazlığı kalkarsa Demirtaş hakkında 5 ayrı suçtan 16 yıla kadar hapis istemiyle dava açılabilecek.

4 Kasım 2016’dan bu yana tutuklu olan Demirtaş hakkında, 21 Ekim 2016’da Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) düzenlediği toplantıya katıldığı için fezleke hazırladı. Savcılık fezlekede toplantının basına kapalı yapılması nedeniyle içeriği ve konuşulanlar hakkında bilgi alınamadığı belirtmesine rağmen Demirtaş’a ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetini alenen aşağılama’, ‘Cumhurbaşkanına hakaret’, ‘Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme’, ‘Suçu ve suçluyu övmek’ ve ‘Örgüt propagandası yapmak’ gibi 5 somut suçlama yöneltti.

Toplantıya kimler katıldı?

Doğan Haber Ajansı’nın haberine göre; Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre tarafından hazırlanan fezlekede Diyarbakır’da, 21 Ekim 2016 tarihinde DBP tarafından bir toplantı düzenlendiği belirtildi. Fezlekede, toplantıya dönemin HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP’li 17 milletvekili, DBP Eş Genel Başkanları Sabahat Tuncel ve Kamuran Yüksek, DTK Eş Başkanları Hatip Dicle ve Leyla Güven ile belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu yaklaşık 500 kişinin katıldığı ifade edildi.

Toplantının basına kapalı yapılması nedeniyle içeriği ve konuşulanlar hakkında bilgi alınamadığı belirtilen fezlekede, toplantı öncesinde yazılı ve görsel basın ile uluslararası medya kuruluşları ve sosyal medyadan araştırma yapıldığı, ancak toplantı ile ilgili olarak herhangi bir haber ve paylaşıma rastlanılmadığı kaydedildi. Fezlekede toplantı sonrası emniyet görevlilerince sosyal medyada araştırma yapıldığı bilgisine yer verilirken, “Bu araştırmalar sırasında ‘Seferberlik ruhuyla örgütlenelim, direnerek kazanalım gündemi ile gerçekleştirdiğimiz geniş katılımlı bölge toplantısındayız. Köy köy mahalle mahalle örgütlenelim’ şeklinde paylaşımlar tespit edilmiştir” denildi.

‘Adalet Bakanı soruşturma izni vermiştir’

“HDP Milletvekili olan Selahattin Demirtaş’ın DBP organizesinde gerçekleştirilen toplantıya katılmıştır” ifadesine yer verilen fezlekede şöyle denildi: “Toplantı salonundaki resim ve afişler ile ‘Seferberlik ruhuyla örgütlenelim, direnerek kazanalım’ başlığı altında, bahse konu toplantıda alınan kararlar ile ilgili haber paylaşımı bir arada değerlendirildiğinde, şüphelinin ‘Cumhurbaşkanına hakaret, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme, suçu ve suçluyu övmek, örgüt propagandası yapmak ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini alenen aşağılama’ suçlarını işlediği anlaşılmıştır. Buna göre; İstanbul HDP Milletvekili olan şüpheli Selahattin Demirtaş hakkında TBMM’ce Anayasa’mızın 83’üncü maddesi gereği yasama dokunulmazlığının kaldırılması kararının aldırılması hususu takdirlerinize arz olunur. Şüpheli hakkında ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetini alenen aşağılama’ suçundan Adalet Bakanı tarafından soruşturma izni verilmiştir.”

‘Dokunulmazlığın kaldırılması’ talebi

Söz konusu yargılama için yasama dokunulmazlığının kaldırılması halinde Demirtaş hakkında belirtilen 5 suçtan 16 yıla kadar hapis istemiyle dava açılabilecek. Haklarında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlıklarının kaldırılmasının yolunu açan Anayasa değişikliği, 20 Mayıs 2016’da TBMM’de kabul edilmiş, yasama dokunulmazlıkları, bu tarihten önceki suçlar için kaldırılmıştı.

Demirtaş hakkında 32 dava açıldı

Demirtaş hakkında 32 dava açıldı. Bazı davaları birleştirilen ve bir davadan beraat eden Demirtaş halen 20 davadan yargılanıyor. Hakkında Diyarbakır’da açılan bir dava nedeniyle tutuklanan Demirtaş, halen Edirne E Tipi Cezaevinde bulunuyor.