Peşmerge komutanı: Bağdat, Peşmerge Güçleri'ne askeri yardımları engelliyor

Merkezi Irak hükümetinin Kanada'nın Peşmerge Güçleri'ne göndereceği askeri yardımlara engel olduğu bildirildi.

Peşmerge komutanı: Bağdat, Peşmerge Güçleri'ne askeri yardımları engelliyor

Merkezi Irak hükümetinin Kanada'nın Peşmerge Güçleri'ne göndereceği askeri yardımlara engel olduğu bildirildi.

2016'nın başında Peşmerge Güçleri'ne silah yardımında bulunacağını bildiren Kanada'nın 3 ayı aşkın bir süredir Peşmerge Güçleri'ne silah yardımını durdurduğu ifade ediliyor.

Kanada Savunma Bakanlığı'ndan daha önce yapılan açıklamada, “Gönderilmesi planlanan askeri yardımların ulaştırılmasıyla ilgili hiçbir tarih belirlenmemiştir” denildi.

Ancak bu açıklamadan hemen sonra Kanadalı bir şirket, silahların “acil bir talep” çerçevesinde gönderileceğini açıklamıştı.

Vice News'e konuşan Kanada Milli Savunma Bakanı Sözcüsü Daniel Lebusiliyer, askıya alınan peşmergeye yönelik askeri yardımların yeniden başlatılması için ülkesinin hiçbir planı olmadığını belirtti.

Kanada merkezli National Post'un bir haberine göre, gönderilecek olan askeri yardımlar şöyle:

"50 adet silah, cephanelik, sniper, 60 milimetrelik havanlar, Carl Gustaf tanksavar, el bombası, tabanca, kamera ve tıbbı malzemeler."

Kanada Savunma Bakanı, söz konusu askeri yardımın bazı idari engellerden dolayı geciktiğini ifade ederek, “Türkiye veya Irak hükümeti buna engel değil” dedi.

Konuyla ilgili Rûdaw'a konuşan Peşmerge Bakanlığı Dışilişkiler ve Koordinasyon Sorumlusu Tuğgeneral Hejar İsmail, Bağdat'ın bilgisi dahilinde Peşmerge Bakanlığı ile Kanada Savunma Bakanlığı arasında yapılan anlaşma kapsamında Kanada'nın bir tugayı donatacağını belirtti.

Tuğgeneral Hejar İsmail, anlaşmaya göre Kanada'nın Erbil'e göndermek üzere 9.5 milyon dolarlık silah ve cephanelik hazırladı. 

Kanada Askeri Stratejik İletişim Direktörü Albay Jay Janzen, 2017'nin Ekim ayında yaptığı açıklamada, ülkesinin söz konusu silahların Irak hükümeti ile Kürdistan Bölgesi Hükümeti tarafından doğru bir şekilde kullanılacağından emin olması için her türlü önlemi aldığını ifade etmişti.

Vice News'ın haberinde, Kanada'nın 16 Ekim 2017'de Peşmerge Güçleri ile Iraklı güçler arasında yaşanan çatışmalardan sonra askeri yardımlarını durdurduğu belirtildi.

Ancak Peşmerge Bakanlığı yetkilisi ise, Bağdat'ın 6 ayı aşkın süredir söz konusu yardımların ulaşmasına engel olduğunu söyledi.

Tuğgeneral Hejar İsmail, “Halen IŞİD'e karşı koalisyonun güçlü bir üyesi olan Kanada, devamlı peşmergeyi destekledi. Kanadalı askeri danışmanlar halen Erbil'de bulunuyor. Peşmergeye yardımın durdurulduğuna dair resmi bir açıklama yok” diye konuştu.

Peşmerge Güçleri Mahmur - Güver Cephesi Sorumlusu Sirwan Barzani, 16 ay önce 2 milyon dolar değerinde kendi bütçesinden Peşmerge Güçleri için 75 sniper aldığını hatırlatarak, “Bağdat söz konusu sniper'ların Kürdistan'a ulaşmasına engel” dedi.

Kerkük'e düzenlenen saldırılardan bir hafta sonra Kanada Savunma Bakanlığı, Kanadalı özel kuvvetlerinin geçici olarak farklı Iraklı güçlere verdiği desteği durdurduğunu açıklamıştı.

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon güçleri içinde yer alan Kanada, aynı zamanda hava saldırılarına destek veriyor.