AZADİ Hareketi: 'Ne zaman Kürtlerin çıkarına adım atılsa PKK karşı çıkıyor'

Kürdistan İslami Hareketi (AZADİ) Genel Sekreteri Metin Pirani, PKK, YBŞ ve HDP’nin, İran ve Haşdi Şabi gibi Şengal Anlaşması’na karşı çıktığını söyledi.

AZADİ Hareketi: 'Ne zaman Kürtlerin çıkarına adım atılsa PKK karşı çıkıyor'

K24 Televizyonunun haber bültenine bağlanan Azadi Hareketi Genel Sekreteri Metin Pirani, “Biz PKK, Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) ve HDP’nin Şengal Anlaşması’na destek vermesini beklerken, maalesef İran ve Haşdi Şabi gibi anlaşamaya karşı çıktılar” dedi.

“Türkiye ve İran, PKK gerekçesiyle saldırılar düzenleyerek Kürdistan Bölgesi’nin egemenliğini ihlal ediyor” diyen Metin Piran, şöyle devam etti:

“PKK'den defalarca Kürdistan Bölgesi'ni desteklemesini istedik, ancak şu ana kadar hiçbir olumlu yanıt verilmedi. PKK 10 yıldan fazla Lübnan, Suriye, Irak ve İran topraklarında kaldı ve bu devletlerin bütün isteklerini yerine getirdi. Tıpkı 1999 yılında dönemin Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad’ın PKK lideri Abdullah Öcalan’dan ülkelerini terk etmesini istediği gibi. PKK de Suriye’den çıktı. PKK, bu devletlerin iradesine saygı duyduğu gibi, Kürdistan Bölgesi'nin taleplerine, egemenliğine ve kazanımlarına da saygı duymalıdır."

PETROL BORU HATTINA SALDIRI

PKK’nin Kürdistan Bölgesi’nde petrol boru hattına yönelik gerçekleştirdiği saldırıya değinen Pirani, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bağımsızlık referandumu yapıldığı zaman Türkiye Kürdistan Bölgesi’ni tehdit ederek, petrol borularını kapatacağını söylüyordu. Bu teorik bir tehditti. Maalesef PKK gerçekten Kürdistan Bölgesi’nin petrol borularını patlatıyor. PKK işgalci devletlerin söylediklerini pratikte yapıyor. PKK, Erbil’de Türk diplomatlara yönelik saldırı düzenledi, 2 Kürt öldürüldü. PKK’nin bu yanlış siyasetinden dolayı Kürdistan Bölgesi’nde yüzlerce köy boşaltıldı. Daha birkaç hafta önce asayiş sorumlusunu öldürdü. PKK, Kürtlere ve Kürdistan Bölgesi’ne hizmet etmiyor. Şimdi Kürt karşıtı bir sistemi var. Ne yazık ki Kürtler arasında bu sisteme hizmet eden bazı örgütler var.”

ŞENGAL ANLAŞMASI İÇİN PKK’YE TEPKİ

Kürdistan Bölgesi ile merkezi Irak yönetimi arasında gerçekleşen Şengal Anlaşması’yla ilgili de konuşan Azadi Hareketi Genel Sekreteri, “Anlaşmadan hemen sonra biz Azadi Hareketi olarak destek verdiğimizi açıkladık. Çok sayıda Kürt de destek verdi. Anlaşmaya göre Şengalilerin yerlerine dönmesi gerekiyor. Fakat İran ve Şii Haşdi Şabi milisleri anlaşmaya karşı çıktılar. Biz de PKK, YBŞ ve HDP’nin Şengal Anlaşması’na destek vermesini bekliyorduk. Maalesef onlar da tıpkı İran ve milisleri gibi karşı çıktılar. Kürdistan Bölgesi’nde ne zaman Kürtlerin çıkarına adımlar atılırsa ne yazık ki PKK karşı çıkıyor” şeklinde konuştu.

Son olarak Pirani, şunları kaydetti:

“Şengal, Haşdi Şabi'ye teslim edildiğinde zaman, PKK, İran ve Şii milislerini desteklemek yerine Kürtler tarafında yerini almalıydı. PKK, İran ve Haşdi Şabi ile çalışıyor ve Kürdistan Bölgesi'ne karşı çıkıyor. Biz bunlarıyanlış görüyoruz ve PKK bu politikadan vazgeçip ulusal çizgiye dönmelidir."

Haberin video bağlantısına buradan ulaşabilirsiniz