Azadi ve CNK’den ortak açıklama: ''Endişeliyiz''

Azadi ve CNK’den ortak açıklama: ''Endişeliyiz''

Azadi ve CNK’den Kürdistan Bölgesi’nde son dönemdeki gelişmelere ilişkin ortak açıklama yapıldı.

“Kürtler arasında yeni bir Brakuji hadisesi oluşmasından endişesi ediyoruz” denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Kürdistan hükümeti üzerinde Bağımsızlık Referandumundan bu yana sistemli bir baskı oluşturulmuş durumda. Referandum sonrasında Kürt halkının yaşadığı büyük ihanette rol alanlar bugün yine iş başındadır.

Son günlerde Güney Kürdistan merkezli yaşanan tartışmaları kaygıyla izlemekteyiz. Kürdistan hükumetinin kendi meşru hakları çerçevesinde Zine Werte bölgesine Korona Virüsü’ne karşı alınan önlemler kapsamında Doğu Kürdistan’dan olası virüslü kaçak göçmen geçişlerini önlemek amacıyla askeri güç konuşlandırması en doğal hakkıdır. Bu yerleştirilen askeri güç Peşmerge Bakanlığı’na bağlı, Kürdistan halkının ortak askeri gücüdür.

Burada herhangi bir partiye ait Pêşmerge gücünden ziyade Kurdistan Hükümetine bağlı ortak Pêşmerge Gücü vardır. Bu güç halkın menfaatleri gereği Kürdistan Bölgesinin tümünde ihtiyaç duyuldukça faaliyet yürütmektedir.

Bu çerçevede PKK’nin iddiaları ve bölgeye dair tasavvuru Kürdistan hükumetinin iç istikrarına karşı olumsuz bir tutumdur ve oradaki varlığı bölge devletlerinin, meşru Kürdistan hükumeti üzerinde baskı oluşturmasına sebep olmaktadır.

PKK yöneticilerinin Kürdistan hükümetini savaş ile tehdit etmesi kabul edilemez. Kuzey Kürdistan’da hendekler kazarak binlerce insanın ölmesine ve yüzbinlerce insanın göç etmesine sebep olduktan sonra, bir de Kürdistan’a savaş ilan etmek Kürtler arası birlikteliğin konuşulduğu bir dönemde büyük bir çelişki yaratmaktadır.

PKK yöneticilerinin bu söylemleri, Kürdistan halkına bir fayda sağlamamakta ve yaşanan çelişkileri derinleştirmektedir.

Bütün bu yaşananların olası bir çatışma durumunu doğurabileceği ve Kürtler arasında yeni bir Brakuji hadisesi oluşmasından endişesi ediyoruz. Kuzey ve Güney Kürdistan’da yıllarca Brakujî hadisesi yüzünden halkımız büyük acılar yaşadı. Kürtler adına siyaset yapan tüm yapılar daha aklıselim ile hareket etmek zorundadır.

Bu noktada başta PKK ve YNK yönetimi olmak üzere bütün güçlerin Kürdistan Bölgesel Yönetiminin kendi toprakları üzerindeki faaliyetlerine ve egemenlik alanlarına saygı duymaya çağırıyoruz.”