Baba Şeyh’ten Şengal için çağrı: Köklü çözüm bulunsun!

Ezidilerin ruhani lideri Baba Şeyh (Şeyh Ali İlyas), Şengal’de yaşanan çatışmalarda sivillerin korunması gerektiğine dikkat çekerek, Erbil ve Bağdat hükumetlerinden, Şengal’deki soruna köklü bir çözüm bulmalarını istedi.

Baba Şeyh’ten Şengal için çağrı: Köklü çözüm bulunsun!

Şengal’de Irak ordusu ile PKK’ye yakınlığı ile bilinen Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) arasında yaşanan çatışmaların ardından Ezidilerin ruhani lideri Baba Şeyh (Şeyh Ali İlyas), itidal çağrısında bulundu.

Tarafları çatışmaları durdurmaya, diyaloğa başvurmaya ve silahlı çatışmaları yerleşim yerlerinden uzak tutmaya davet eden Baba Şeyh, sivillerin korunması gerektiğine vurgu yaptı.

Babaşeyh, Erbil ve Bağdat hükumetlerinden, Şengal’deki soruna köklü bir çözüm bulmalarını isteyerek, “Kürdistan Bölgesi’nden ilgili taraflara, aileler için huzurlu bir yer temin etmelerini istiyorum” dedi.

Şengal’in batısındaki Sinune kasabasına bağlı köylerde, Irak ordusu ile PKK’ye bağlı YBŞ güçleri arasında 1 Mayıs akşamı başlayan çatışmalar dün gün boyu sürdü. Çatışmalarda 1 Irak askeri hayatını kaybetti.

Irak ordusu çatışmaların ardından bölgeye takviyede bulunarak yolları ulaşıma kapattı. Çatışmalar nedeniyle evlerini terk eden çok sayıda kişi, Duhok'a göç etti.

Bağdat yönetimi, tüm kontrol noktalarının kendilerine devredilmesi ve yabancı savaşçıların Şengal’i terk etmesi için YBŞ’ye 29 Nisan Cuma gününe kadar süre tanımıştı. Ancak YBŞ bu şartı kabul etmiyor.