Neçirvan Barzani’den 1 Mayıs mesajı
1 Mayıs Dünya İşçi Bayramını kutlayan Başkan Neçirvan Barzani, “Kürdistan Bölgesi’ndeki ilgili taraflar, kanunlar çerçevesinde işçilerin yaşam ve geçim haklarını göz önünde bulundurmalı, hayatlarını daha iyi hale getirmek için çalışmalı” dedi.
Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, 1 Mayıs Dünya İşçi Bayramı vesilesiyle bir mesaj yayımladı.
Kürdistan Bölgesi, Irak ve dünyadaki tüm işçilerin, sendika ve işçi örgütlerinin bayramını kutlayan Barzani, şu ifadeleri kullandı:
“Kürdistan toplumunda önemli ve etkili bir tabaka olan işçiler, ödedikleri bedellerin yanı sıra Peşmergeye aktif katılmış ve ülkenin yeniden inşası ile kalkınmasında her zaman önemli bir rol oynamıştır. Haklarına her yönden saygı gösterilmeli, yaşamları ve haysiyetleri korunmalıdır. Sendika ve örgütler, işçilerin haklarını, ayrıcalıklarını ve çalışma saatlerini daha iyi korumak, işçilerin güvenli bir ortamda olmalarını sağlamak için daha aktif ve organize olmalıdır.
Bu vesile ile işçilerin tüm meşru hak ve taleplerini desteklediğimizi vurguluyoruz. Kürdistan Bölgesi'ndeki ilgili kurum ve taraflar, kanunlar çerçevesinde işçilerin yaşam ve geçim haklarını göz önünde bulundurmalı, hayatlarını daha iyi hale getirmek için çalışmalı, iş başında hayatını kaybeden işçilerin ailelerine sahip çıkmalıdır.”
1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı
1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günüdür. Dünya üzerindeki pek çok ülkede, resmî tatil olarak kabul edilmektedir.
İlk kez 1856'da Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar bir yürüyüş düzenlediler.
1 Mayıs 1886'da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Şikago'da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil'de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil'deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park'a girdi. Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, 'Böylece ön yargı duvarı yıkılmış oldu' şeklinde yorumlanmıştı.
Bu gösteriler 1 Mayıs'ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti ve 4 Mayıs'ta kanlı Haymarket Olayı'na yol açtı.
Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi. 14 Temmuz-21 Temmuz 1889'da toplanan İkinci Enternasyonal'de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada "Birlik, mücadele ve dayanışma günü " olarak kutlanmasına karar verildi. Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapılabildi.