Kürdistan'ın iki sınırında 3 yeni baraj yapımı

Kürdistan'ın iki sınırında 3 yeni baraj yapımı

Kürdistan Tarım ve Su Bakanlığını temsilen 4. İstanbul Uluslararası Su Forumuna katılan Muhammed Emin Farîs, Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile görüştü.

Eroğlu ile görüşmesi sonrası Kürdistan24’e açıklamalarda bulunan Farîs, Kürdistan'ın iki sınırı arasında 3 yeni baraj yapımı konusunda anlaşmaya vardıklarını bildirdi.

Tarımsal verimliliği artırma amaçlı

Türkiye’den akıp Kürdistan üzerinden geçen akarsular üzerinde kurulacak barajların tarımsal verimliliği arttırma amaçlı olduğunu bildiren Farîs, barajların tam olarak nerede yapılacağına dair ise ayrıntı vermedi. Farîs, proje ile şunları söyledi:

“Uzmanlardan ve mühendislerden oluşan uzman ekipler kurulacak ve bu ekip söz konusu projeler için saha araştırması ve incelemesi yapacak ne gerekli ise bunu tespiti yapılıp biz Kürdistan tarafı olarak katkı sunmaya hazırız. Uzman ekipler saha çalışmalarını bitirdikten sonra fikir alışverişinde bulunup sonrasında protokol oluşturulacak ve projelerin hayata geçirilmesi için imzalar atılacak.”

Biri Kürdistan, diğeri Türkiye'nin iki istasyon

Farîs, ayrıca biri Kürdistan’da bir diğeri de Türkiye’de olmak üzere, nehir sularının ölçü birimini tasarruflu kullanmak için iki istasyon kurulacağını ve projelerin giderlerinin de İsviçre hükümeti tarafından karşılanacağını açıkladı.