Babacan: Erdoğan başka şeyler de deneyecek

DEVA lideri Babacan, hem AK Parti'ye hem MHP'ye desteğin eridiğini ifade ederek “Bunu ne kadar daha seyredecekler göreceğiz. Ben sayın Cumhurbaşkanı'nın bazı şeyleri daha da deneyeceğini düşünüyorum. Ülkenin şartlarını biraz düzelteyim, öyle seçime gideyim diyecektir. Ama düzeltemeyecek” dedi

Babacan: Erdoğan başka şeyler de deneyecek

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Halk TV'de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Babacan, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın George Soros ile geçmişte birden fazla görüştüğünü açıkladı. 

Erdoğan’ın Kemal Kılıçdaroğlu’nun saldırıya uğradığı videoyu yayınlamasıyla ilgili olarak konuşan Babacan, şiddetin teşvik edildiğini ifade etti:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan siyasal şiddet konusunda sağlam bir duruş göstermedi. Kılıçdaroğlu'nun saldırıya uğradığı videoyu yayınlaması siyasal şiddet içeriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan siyasal şiddet konusunda sağlam bir duruş gösteremedi. Akşener'e yapılan saldırıda 'daha dur neler olacak' diyerek adeta şiddeti teşvik etti. Başka biri olsaydı hakkında yasal süreç başlatılırdı. Cumhurbaşkanının koruyan yasalar nedeniyle bu mümkün olmuyor. 1990'lardaki karanlık günlere dönüldüğünü görüyorum. Akşener'e yapılan saldırıda 'daha dur neler olacak' diyerek adeta şiddeti teşvik etti. Başka biri olsaydı. Yasal süreç başlatılırdı. 1990'lardaki karanlık günlere dönüldüğünü görüyorum.
Ülkenin sorunlarına çözüm üretemeyen Erdoğan sürekli düşman buluyor. İktidar şu an korku siyaseti izliyor.”

Erdoğan Soros ile birden fazla görüştü

Babacan ayrıca, Erdoğan ile George Soros'un defalarca görüştüğünü ve Erdoğan'ın Türkiye'ye yatırım talebinde bulunduğunu belirtti:

“Sayın Erdoğan'ın Soros ile en az 2-3 defa yüz yüze görüşmüşlüğü var. En az bir tanesinde ben vardım. Yüz yüze konuştu, Türkiye'ye yatırım için davet ettiği, Türkiye'ye daha çok finansman getirmesiyle ilgili. Tema buydu. ‘Türkiye'ye yatırım yapın, Türkiye'de daha çok iş yapın' türü görüşmeler bunlar. Bir yatırımcı ve iş insanı olarak, o dönemlerde pek çok uluslararası yatırımcıyla yapılan görüşme gibi Soros'la da görüşmeler oldu. En az bir tanesinde ben vardım.”

“Kavala üzerinden iş dünyasına mesaj veriliyor”

Osman Kavala'nın tutukluluğu hakkında konuşan Babacan, şunları söyledi:

“Tek kişinin öne çıktığı bir süreç yaşanıyor. Osman Kavala dosyasında delile dayanın bir suç unsuru yok. Sayın Erdoğan istemediği için bırakılmıyor. Bu Türkiye'yi her alanda itibarsızlaştırıyor. Bunu kendi Anayasa Mahkememiz ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de tespit etti. Burada şahsi bir inatlaşma var. Sayın Erdoğan bir kişi üzerinden bütün iş dünyasına, düşünürlerimize bir mesaj veriyor. 'Bak kardeşim beni kızdırırsanız böyle olur' diyor. Bir korku salınıyor. Gözdağı veriyor. Ekonomiyi mahvettiler ama iş dünyasından ses çıkmıyor. Ses çıkartamıyorlar. İş dünyası bu ekonominin sorumlusu Erdoğan'dır diyebiliyor mu? Diyemiyor. İş dünyası aman Erdoğan'la ters düşmeyeyim aman hiç olmazsa eldekini koruyayım derdinde. Bu kavala meselesindeki inatlaşmanın böyle bir tarafı var.”

Biz herhangi bir ittifakta yokuz”

Tezkere oylamasında neden çekimser kaldıkları konusundaki soruyu yanıtlayan Babacan, "Biz herhangi bir ittifakta yokuz. Tezkere ile ilgili blok hareket edemeyenlere sormak lazım. Tezkereler zor kararlardır. Her türlü vebali olur. İkilemler arasında karar verirsiniz. Tezkereye evet diyenlerin bir kısmının içinde fırtınalar kopuyor olabilir. Hayır deseydik diye. Biz tamamen analitik davrandık. Tezkere öncesi bir değerlendirme yaptık. Evet diyenler vardı, hayır diyenler vardı ve Çekimserler vardı. Çekimserler daha fazlaydı. biz evet diyecektik de çekimsere döndük değil. Bizim Genel Merkez Yönetim Kurulumuzda böyle bir eğilim çıktı. 'Evet'le ilgili çekinceler var 'Hayır'la ilgili çekinceler var. 'Çekimser'lik de demokrasi içinde bir seçenek" dedi.

'20 yıllık iktidarının en zayıf noktasında. Elindeki enstrümanları hepsini iktidarının devamı için çekinmeden kullanacaktır' diyen Ali Babacan, "Her siyasi partinin lideri doğal bir cumhurbaşkanı adayıdır. Parlemanter sisteme geçildiğinde her siyasi partinin lideri başbakan adayıdır. Öyle olmasa siyasi parti neden var. İşin tabiatı böyle. Ancak şu da var mevcut sistemde ittifaklar ortak bir aday çıkarmak durumda. Seçim kararıyla netleşecek bir durum. Seçim sayacı saymaya başladığında o günkü şartlara göre karar vereceğiz. Mevcut ittifaklar bir seçim ittifakı. Yeni durum biraz koalisyonlara benziyor. Bahçeli çekiliyorum dese ittifak falan kalmaz. Daha önce de yaptı. Cumhurbaşkanına hakarete varan açıklamalar yaptı. Sonra bizim adayımız Sayın Erdoğan'dır dedi. Cumhurbaşkanı Erken seçim için vatana ihanet diyordu. Erken seçim kararını kendisi aldı" dedi.

“Erdoğan başka şeyler de deneyecek”

Hem AK Parti'ye hem MHP'ye desteğin eridiğini ifade eden Babacan Erdoğan’ın bir hayal dünyasında olduğunu savunarak şöyle konuştu:

"Hem AK Parti'ye hem MHP'ye destek eriyor. Bunu ne kadar daha seyredecekler göreceğiz. Ben sayın Cumhurbaşkanı'nın bazı şeyleri daha da deneyeceğini düşünüyorum. Ülkenin şartlarını biraz düzelteyim, öyle seçime gideyim diyecektir. Ama düzeltemeyecek. Merkez Bankası ile ilgili zamansız atılan adımlar . Ekonomi yönetiminde itibar kaybına neden oluyor. Cumhurbaşkanının mantığı yanlış bir mantık. Cumhurbaşkanı bir hayal dünyasında. Faiz sebep enflasyon sonuç diyor. Bu bir hayal. genel iktisat kuramlarının dışında 3 sene 4 aydır elini tutan yok. Merkez bankası engel oluyor diyordu öyleyse düzeltsin. Madem alanı ekonomi buyursun yapsın"