Bağdat'tan, Kurdistan Bölgesi'ne Peşmerge tehdidi

Bağdat'tan, Kurdistan Bölgesi'ne Peşmerge tehdidi

KRD News Haber Merkezi

Irak Parlamentosuna sunulan Silahlı Kuvvetler Fonu tasarısı ile Merkezi hükümet fonundan Kürdistan peşmergelerinin mahrum bırakılması amaçlanıyor.

Irak Parlamentosunda Silahlı Kuvvetler Komitesince düzenlenen IŞİD’e karşı mücadelede kullanılması planlanan yeni fon tasarısında söz konusu bütçeden ‘birleşik güçlerin’ faydalanacağı ibaresi konuldu. Bu ibarenin konulmasıyla birlikte 25 Eylül’de merkezi Irak hükümetinden ayrılmak için Bağımsızlık Referandumu düzenleyecek olan Kürdistan Bölgesi mali açıdan tehdit ediliyor.

Silahlı Kuvvetler Komisyonunca hazırlanan fonun taslağında mali olarak desteklenecek kesimler için, "birleşik çabayı destekleme" şartının konulması, Irak hükümetinin Parlamento üzerinden Kürdistan Bölge Hükümetini ekonomik olarak tehdit etme çabası olarak yorumlandı.

Irak parlamentosunun bu adımına karşılık Kürdistan Bölge hükümeti yetkilileri, Peşmerge güçlerine mali destek sunulması için uluslararası topluma peşmerge güçlerine destek olunması çağrısında bulundular.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti, 2014 yılının başında Bağdat'la olan anlaşmazlık nedeniyle Federal bütçedeki payını Irak hükümetince engellendi. Bu nedenle kısa süre içinde ekonomik krizle karşı karşıya kalan Kürdistan Bölgesel Hükümeti krizin etkilerini azaltmak amacıyla bağımsız petrol ihracatını artırdı.