Irak Petrol Bakanı Luaybi: Plan yok

Irak Petrol Bakanı Luaybi: Plan yok

Irak Petrol Bakanı Abdülcabbar Luaybi, petrol sektörüne yönelik uzun vadeli bir planlarının olmadığını söyledi.

Ürdün'de gerçekleşen Dünya Ekonomik Formu'nun son gününde bir konuşma yapan Abdülcabbar Luaybi, petrolün, ülke gelirinin yüzde 97'sini oluşturduğunu belirtti.

Irak Petrol Bakanı, “En büyük sorunumuz, bir planımızın olmamasıdır. Herkesin gözü petrol gelirinde. Sadece hükümetin içindeki işlevlerin devam etmesini istiyorlar. Irak gelirinin yüzde 97'sini sağlayan petrol sektörü için bir plan yok” dedi.

Tek başına bu sorunu çözemeyeceğini dile getiren Abdülcabbar Luaybi, “Herkes sadece işinin yürümesine bakıyor. Hiç kimse uzun vadeli bir planı önemsemiyor. Ben tek başıma, bağırarak, bu sektörde değişiklik yapamıyorum” ifadelerini kullandı.

Crescent: Temel sorun yatırımın olmaması

Crescent petrol şirketi müdürü Mecid Cafer, yeni enerji kaynaklarında milyarlarca dolarlık yatırımlara rağmen, petrolün halen dünyanın enerji ihtiyacının yüzde 98'ini oluşturduğunu ifade etti.

Kürdistan Bölgesi'nde, Dana Gas Petrol Şirketi ile ortak bir şekilde 1 milyar dolarlık yatırım gerçekleştiren Kresnet petrol şirketi müdürü, “Dünyanın yüzde 50'lik petrol ve gaz rezervlerine sahip olan Ortadoğu'da, sektörde yapılan yatırımların çok çok az olması temel sorunu oluşturuyor” diye konuştu.