Rojava’da yeni sektör: Tazı ticareti

Rojava’da yeni sektör: Tazı ticareti

Rojava’da (Suriye Kürdistanı) hayvancılığın yanı sıra, birçok avcı tazı yetiştirmeye başladı.

Avcılığı bir hobi olarak yapan köylüler, ava çıktıklarında kendilerine yardım etmesi için tazı besliyor.

Avcılık yapan Ferhad Heci Kasım, tazı beslemeye nasıl başladığını şu cümlelerle dile getiriyor:

“Yavru bir tazı almıştım. Onu besledim ve büyüttüm. Ben ava çıktığımda, arkamdan bir tavşan yakaladı. O zaman tazıları daha çok sevmeye başladım. 15 yıldır tazı besliyorum.”

İyi bir tazı yetiştirmek için geniş bir yere ihtiyaç var. Çünkü tazılar hızlı ve hareketli hayvanlar. Günde en az 3 kere yemeğini vermeniz gerekiyor.

Aynı zamanda tazı ticareti yapan Kasım, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“15 yıldan beri tazı yetiştiriyorum. Her şeyleriyle özel olarak ilgileniyorum. Yıkanmalarından, yemeklerini zamanında vermeye kadar. Et ve ekmekle özel besliyorum. Hem av için hem de ticari amaçlı yetiştiriyorum.’’

Tazı ticaretini Rojava dışına taşırdığını belirten Kasım, son dönemlerde Körfez ülkelerinden alıcı bulduğunu belirtiyor. Alıcılara tazıların resmini göndermek suretiyle, alıcının seçeceği tazıyı sipariş etmesiyle kendilerine gönderdiğini ifade ediyor.

İlk önce elindeki tazıların resimlerini sosyal medya üzerinden paylaştığını belirten Kasım, fotoğrafları gören av tutkunlarının tazıları satın almak istemeleri üzerine ticarete başladığını belirtiyor..

Kasım, tazıları avlanmaya alıştırmak ve eğitmek konusunda yaptıklarını ise şöyle izah ediyor:

“Tazıları ilk önce evcil tavşanları yakalamaya alıştırıyoruz. Büyüdüklerinde ava çıkarıyoruz. Avlanmayı öğrenmeleri için eğitiyoruz. Sonra fotoğraf ve videolarını Facebook ve Whatsapp üzerinden paylaşarak satışa sunuyoruz. Özellikle Körfez ülkelerinden alıcı buluyoruz. Hangi tazıyı beğenirlerse, onlara gönderiyoruz. Gönderdiğimiz tazılar orada yarışlara bile katılıyor. Ödül alanlar oluyor.”

Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabstan gibi körfez ülkelerinde tazılara özel yarışlar düzenleniyor. Yarışmayı kazanan tazının sahibine ödül veriliyor. Bu yüzden Körfez ülkelerinde tazıya ilgi büyük. Av tutkunu Arapların, sosyal medya üzerinden  Rojava’dan tazı almaya başladığı görülüyor.

Rojava’da tazıların fiyatı, 3 milyon Suriye lirasından (yaklaşık 4 bin dolar) başlıyor.