Rojava yönetiminden maaşlara yüzde 100 zam

Rojava yönetimi çalışanların maaşına yüzde 100 zam yaptığını duyurdu.

Rojava yönetiminden maaşlara yüzde 100 zam

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi  çalışanların maaşlarının artırılmasına ilişkin aldığı 27 sayılı kararnameyi resmi internet sitesinde yayımladı.

Karara göre çalışanların maaşına yüzde 100 zam yapıldı.

Kurumların mali idarelerinden çalışanların maaşlarının 1 Ağustos'tan itibaren yeni karara göre ödenmesi talep edildi.

Asgari ücret 75 dolar oldu

Artırım sonrası asgari ücret, Suriye'nin kuzeydoğusundaki piyasalarda Pazar günü yaşanan döviz kuruna göre yaklaşık 75 ABD dolarına denk gelen 1 milyon 40 bin Suriye lirası olacak.

Zam sonrası en yüksek maaş ise üniversite öğretim üyeleri için 8 milyon 222 bin Suriye lirasına ulaşacak ki bu da bugün kaydedilen döviz kuruna göre yaklaşık 590 ABD dolarına tekabül ediyor

Suriye’de bir dolar 14 bin Suriye lirasına denk geliyor.

Bu, döviz kurunun birkaç gün önce 16.000 Suriye lirasına ulaşması nedeniyle Suriye piyasalarındaki döviz kurundaki dalgalanmaların ortasında gerçekleşti.

Beşar Esad 15 Ağustos'ta zam yapmıştı

Özerk Yönetiminin maaş zammı 15 Ağustos'ta Şuriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın iki başkanlık kararnamesine göre devlet çalışanlarının ücretlerinin yüzde 100 oranında artırılacağını duyurması ardından alındı.

Suriye hükümeti çalışanlarının ortalama maaşı yaklaşık 150.000 Suriye lirasıdır, bu da maaşın değerinin artışla birlikte 25 ABD dolarından az olacağı anlamına geliyor.

Bir ailenin ihtiyaç duyduğu gelir 6,5 milyon lira

Yerel araştırmalar, 5 kişilik bir ailenin nispeten kabul edilebilir bir yaşam sürdürebilmesi için 6,5 milyon liraya ihtiyaç duyduğunu gösteriyor.

Bu da artışın gerçek ve etkili olmayacağı ve ülkedeki yüksek enflasyon düzeyiyle eşleşmeyeceği anlamına geliyor.