Dünya çapında markanın sahibi bir kadın ama markasına Kürtçe isim veremiyor

Dünya çapında markanın sahibi bir kadın ama markasına Kürtçe isim veremiyor

Doğu Kürdistan’ın Mahabad kentinde dünyaya gelen 30 yaşındaki Kani Ahmed, 3 yıldır Erbil’de yaşıyor. Kani Ahmed, geleneksel Kürt ayakkabıları üreten bir markanın sahibi.

 “Luminous Spring”, Kani Ahmed’in ayakkabı markasının adı ve ‘ışığın kaynağı’ anlamına geliyor. Ahmed, ürettiği ayakkabılarınin ‘Kürt ayakkabısı’ olarak tanınmasını istediğini çünkü klasik Kürt ayakkabılarının seri üretiminin ilk kez yapıldığını belirtiyor.

 Tahran Üniversitesi’nde 2014 yılında masterini tamamlayan Ahmed, çocukluk hayalini gerçekleştirmek için yüzünü Erbil’e çevirmiş.

 Ahmed, Kürt ayakkabılarını üretme fikrinin nasıl oluştuğunu şöyle anlatıyor:  “Ben Kürtçe, Farsça, Türkçe, İngilizce biraz da Fransızca biliyorum. Erbil’de bir otelde çalışarak biraz birikim sağladım. Sonra bende ayakkabı üretme fikri doğdu. Öyle bir ayakkabı üretmeliydim ki, günlük giyilebilmeli ve ayağınız içinde rahat etmeliydi. Kürdistan’daki ayakkabı pazarını inceledim. En tanınmış marka ayakkabılar bile Kürdistan’da kalitesizdi ve pahalıya satılıyordu. Bu yüzden Kürt markası ile bir ayakkabı yapmaya karar verdim.”

 2016 yılında planını hayata geçiren Kani Ahmed, “2016 Kasım ayında işe başladım. Bir atölye ve şapka satan bir mağaza açtık. 30 bin dolarlık paramı bu işe yatırdım’’ diyor.

 Kani Ahmed, ayakkabıların stiline ilişkin şunları söylüyor: “Kumaşı, kalıbı ve yapım malzemelerini kendim seçiyorum. Ayakkabılarımda renklerin sanatını konuşturmak istedim. Çünkü Kürtler renkli şeyleri ve renkli ayakkabıları sever.’’

 Bu işe adeta bir doktor titizliğiyle yaklaştıklarını belirten Ahmed, “Biz ayakkabıların, giyenleri yormamasına dikkat ettik. Ayak ve parmakları incitmemeliydi. Bu yüzden plastik madde koyduk. Topuk kısmını ortopedik olarak tasarlayarak, bel incinmesinin önüne geçtik. Öyle bir ayakkabı kumaşı seçtik ki, yazın en sıcak zamanında bile ayaklarınız terlemeyecek’’ ifadelerini kullanıyor.

 Güney Kürdistan’da atölye kuramadığı için üzgün olduğunu ifade eden genç girişimci, “Maalesef Kürdistan’da böyle bir atölye kuramadım. Bu yüzden atölyem Türkiye’de. Türk makamları da ayakkabı markasını Kürtçe yazmama izin vermiyor. Ayakkkabı markamın logosu için ‘Luminous Spring’ yazmama izin verildi’’ diyor.

Kani Ahmed’in atölyesinde 6 ayda bin çift ayakkabı üretilmiş. Hem erkekler hem de kadınlar için dikkat çekici modelleri var. Ancak Kürdistan’da ayakkabılara talep düşük. Daha çok yurt dışından sipariş alıyor. Ürettiği ayakkabıların %70’i yurt dışında satılırken, sadece %30’u Kürdistan pazarında satılıyor.

 İnternet üzerinden ayakkabı satışı yapabiliyor. Amazon şirketi, ayakkabılarını satın alarak Kaliforniya ve Kanada pazarlarına götürmüş.

 Ayakkabılarının başka pazarlarda 3-4 katı pahalıya satılmasından rahatsız olan Doğu Kürdistanlı girişimci, ‘‘Eğer ürettiğim ayakkabının malzemesi ve kalitesi iyi olmasaydı bu yerlerde satılamazdı. Türkiye ve Ürdün’den de çok sayıda sipariş alıyorum’’ ifadelerini kullanıyor.

 Ürettiği ayakkabıların numaraları ve fiyatları için ise Kani Ahmed, şunları belirtiyor:  “Kadınlar için 36 ile 40 numaraları arası ayakkabı üretiyoruz. Güney Kürdistan’da 25 binden 45 bine (dinar) değişen fiyatlarda satılıyor. Ayakkabılarımızın 2 yıl da garantisi bulunuyor.