Erbil: Bağdat’a 11 milyon varil petrol devredildi karşılığında tek bir dinar bile alınmadı

Doğal Kaynaklar Bakanlığı, petrol ihracatının durdurulmasının ardından yaşanan ciddi mali kriz nedeniyle çalışanların maaşlarının ödenmesinde sıkıntı yaşandığını ve sorunun çözümü için çalışmaların sürdüğünü duyurdu.

Erbil: Bağdat’a 11 milyon varil petrol devredildi karşılığında tek bir dinar bile alınmadı

 Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Kürdistan-Ceyhan petrol boru hattı üzerinden sevkıyatın durdurulmasının birinci yılında yazılı bir açıklama yayımladı.

Kürdistan Bölgesi Hükumetinin bu durumun ardından Nisan 2023'te federal hükumetle petrol ihracatının yeniden başlatılması konusunda anlaşmaya vardığı hatırlatılan açıklamada, “Ancak bu anlaşmaya rağmen petrol ihracatı yeniden başlamadı ve bütçe kanunundaki adil olmayan hükümler nedeniyle süreç daha da karmaşık hale geldi” denildi.

Açıklamada, Kürdistan Bölgesi Hükumetinin federal bütçeden tek bir dinar bile harcamadan, yabancı yatırım yoluyla petrol endüstrisini kurduğu ancak bütçe kanunu görüşmeleri sırasında milyarlarca dolara dayanan Irak petrol endüstrisine benzetildiği kaydedildi.

Kürdistan Bölgesi'nde petrol üretimi ve nakliyesi için ayrılan para miktarının petrol üretimi ve nakliyesinin gerçek maliyetiyle örtüşmediğine vurgu yapılan açıklamada, “Kürdistan Bölgesi Hükumeti iyi niyetle ve sorunların çözümü için 11 milyon varilden fazla petrolü federal hükumete devretti ancak petrol üreten şirketlerin mali haklarını ödemek için tek bir dinar bile alamadı” ifadelerine yer verildi./Rudaw

Açıklamada ayrıca şunlar kaydedildi:

“Kürdistan Bölgesi petrolü, Irak petrol ihracatının yalnızca yüzde 10'unu oluşturuyor ve bu petrolden elde edilen gelir, bölge halkının ülkenin genel bütçesindeki mali haklarının yalnızca bir kısmını oluşturuyor. Petrol ihracatının durdurulması Kürdistan Bölgesi'ni ciddi bir mali krize sokmuş çalışanların maaşları ertelenmiştir. Oysa geçmişte petrol gelirleri ile maaşlar gecikmeden ödeniyordu.

Sorunun çözümü için anlaşmaya varıldı, Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani de petrol ihracatının yeniden başlatılması için çaba sarf etti. Bu amaçla Irak Hükumeti Petrol Bakanlığına ve Doğal Kaynaklar Bakanlığına petrol ihracatının yeniden başlamasında karşılaşılan engel ve sorunların çözülmesi yönünde talimat verildi.”

Kürdistan Bölgesi, Türkiye üzerinden günde yaklaşık 450 bin varil ham petrol ihraç ediyordu. Kürdistan petrolü bir zamanlar küresel petrol arzının yaklaşık yüzde 0,5'ini karşılıyordu.

Kürdistan Petrol Endüstrisi Derneği'nin (APIKUR) tahminlerine göre, bu hattın kapanması Irak için yaklaşık 11-12 milyar dolar kayba yol açtı.