IMF'den Bağdat'a uyarı Kürdistan'a destek

Uluslararası Para Fonu (IMF), Irak bütçe yasa tasarısında belirlenen Kürdistan Bölgesi payının artırılması gerektiğini bildirdi.

IMF'den Bağdat'a uyarı Kürdistan'a destek

Uluslararası Para Fonu (IMF), Irak bütçe yasa tasarısında belirlenen Kürdistan Bölgesi payının artırılması gerektiğini bildirdi.

IMF’in Ortadoğu ve Asya Bölümü Sorumlusu Christian Cos, Irak’ın 2018 bütçesiyle ilgili yaptıkları özel görüşmelerde, Kürdistan Bölgesi’nin giderlerine önem verilmesi gerektiğini ilettiklerini söyledi.

Rudaw'a konuşan Christian Cos, “IMF olarak Irak hükümetine, Irak’ın genel bütçesinden Kürdistan Bölgesi’ne ayrılan 6.6 trilyon dinarın yetmeyeceğini, bunun 8 trilyon dinar olması gerektiğini ilettik” dedi.

Cos, 2016 Temmuz ayı sonunda Irak’ın IMF’le yaptığı anlaşma çerçevesinde 5.3 milyar dolarlık borç için kapıyı araladıklarını belirterek, “Bu paradan şimdiye kadar 2.1 milyar dolar verildi. Geri kalan miktar da verilecek ancak bunun 840 milyonu şartlı olarak verilecek. Bunun için Irak’ın bazı talepleri yerine getirmesi gerekiyor” diye belirtti.

Irak Federal Hükümeti’ni desteklediklerini söyleyen Cos, “Irak ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ni, bütçe anlaşmalarını uygulamaları konusunda teşvik ediyoruz. 2015, 2016, ve 2017 yıllarının bütçeleri üzerinde anlaşma sağlanmıştı” dedi.

IMF tarafından, Irak’a verilen borcun Kürdistan Bölgesi’ne de aktarılmasıyla ilgili bir girişim olup olmadığı sorusuna Cos, şu yanıtı verdi: “Biz Irak’a borç veriyoruz. Irak, IMF’in bir üyesidir ve özel durumlarda IMF’in kaynaklarından yararlanabilir. Anlaşmanın bir parçası olarak Irak, parlamento tarafından onaylanan bütçeye yaslanabilir. Bütçede, Irak ve Kürdistan Bölgesi arasında paylaşım yapılması için özel bir anlaşma var. 2018 bütçe görüşmelerinde Irak hükümetine, Kürdistan Bölgesi için gerekli olan bütçenin ulaşmasının önemli olduğunu söyledik.”