Kerkük Valisi Kerim: Başarılı olamayacaklar

Kerkük Valisi Kerim: Başarılı olamayacaklar

Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, “Bağdat hükümetinin iradeleri dışında imzaladığı hiçbir petrol anlaşmasının başarılı olamayacağını” söyledi.

Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, bugün yaptığı açıklamada, merkezi Irak hükümetinin kentin petrol üretimi ve boru hatlarını artırılması yönündeki tüm çalışmalarını desteklediklerini belirtti.

Kerim, “Fakat aynı zamanda, İl Meclisi ve Valiliğimiz dışında yapılan hiçbir görüşme ve anlaşma, başarılı olamayacağı gibi anayasa da aykırıdır” dedi.

Kerkük Valisi’nin yaptığı bu açıklama, Irak Petrol Bakanlığı’nın 30 Temmuz’da Kerkük yataklarındaki petrolün ihracatı için İran ile yeni bir anlaşma imzalandığını duyurmasının ardından geldi.

Irak ve İran arasında yapılan anlaşmadan sonra yapılan açıklamada, Irak'ın Basra'daki Sindibad ve Diyala'daki Nefthane yataklarından petrol ihracatına başlamak için ön anlaşma imzalandığı ve gelecek yılın son çeyreğinde nihai anlaşmanın yapılmasının planlandığı ifade edilmişti.

Kerkük - İran Petrol Boru Hattı'nın inşası

İran Petrol Bakanı Bejen Zengene ise, toplantı sonrası yaptığı açıklamada şunları dile getirmişti:

“Görüşmede hem petrol pazarı hem de ikili çalışmalar gibi farklı konuları ele aldık. Daha önce kararlaştırılan Kerkük - İran Petrol Boru Hattı'nın inşasının uygulanmasıyla ilgili yeni anlaşma yapıldı.

Bu kapsamda konuyla ilgili araştırma yaparak, iki ülkeye rapor halinde sunmak üzere uluslararası danışmanların araştırma yapılmasına karar verildi.”

Irak petrolünün bir bölümünün Basra - Abadan petrol boru hattı aracılığıyla taşınacağını dile getiren Bejan Zengen, İran doğalgazının Irak'a ihraç edilmesinin de gündeme geldiğini söylemişti.