Siyasetteki belirsizlik ve güvensiz koşullar dövizi şaha kaldırdı

Seçimin ardından dövizde görülen önlenemeyen yükseliş eğiliminden sonra, özellikle bu hafta başında dolar 5.70 seviyesini geçmişti.

Siyasetteki belirsizlik ve güvensiz koşullar dövizi şaha kaldırdı

Seçimin ardından dövizde görülen önlenemeyen yükseliş eğiliminden sonra, özellikle bu hafta başında dolar 5.70 seviyesini geçmişti.

Seçimler sonrası normalleşme beklentileriyle yerli yatırımcıların uzun süredir ilk kez ilgisine mazhar olan Türk Lirası dün öğleden sonra ve bu sabah dolara karşı yeniden değer kaybetmeye başladı.

Dolar dün akşam saatlerinde hızlanmış ve 5,70’i geçmiş günü 5,73 civarında (5,7342) le kapatmıştı. Bugün ise sabah yükselişine devam etti. Sabah saat 8.45 sularında 5,7460 civarında seyretmeye başladı. Karşılıklı alış satışlarla gün içinde 5,73-5,75 aralığında gidip gelen dolar/TL’de büyük bir mücadele sürmeye başladı. Bir ara 5,74,30’lara inen dolar, sabahın ilk saatlerinde bir türlü dünkü 1,73 seviyesine bile dönmedi. Sabah 9.00 sularında ise dolar uzun pozisyon alanlar, 5,7497 ile fiilen 5,75 seviyesini aşma çabasına giriştiler. Başarılı da oldular ve saat daha 09.30 olmadan dolar/TL 5,77’yi aştı.

Dolar saat 10.05 itibariyle, 5.79 liradan işlem görürken, euro/TL ise 6.54'ten işlem görüyor.

2 yıllık gösterge faizin seviyesinde de bu kez dolara paralel bir yükseliş var. Gösterge faizin seviyesi % 22’yi aştı.Borsa da dünü % 1 gerilemeyle 96.073’ten kapatmıştı.

Piyasalardaki gerginliğin sebebi S-400 füzeleri konusunda ABD ile yaşanan gerginlik, özellikle İstanbul seçim sonuçlarının belirsiz kalışı ve o konuda yaşanan çeşitli iddiaların getirdiği güvensizlik, bu ortamda Berat Albayrak’ın gereken hazırladığı “ekonomik reform” sunumunun yeterli ilgiyi çekemeyişi olarak özetleniyor.

Berat Albayrak G-20, Dünya Bankası ve IMF toplantıları için gittiği Washington’daydı, birçok uluslararası fon ile yaptığı görüşmelerin yanında JP Morgan‘ın düzenlediği yatırımcı toplantısında, “Yapısal Dönüşüm Adımları” paketi ve yeni dönem ekonomi politikalarını anlattığı haberi düştü. Hafta başında (14-16 nisan) da yine ABD’de önemli görüşmeleri olacağı bildiriliyor. Fakat son derece önem taşıyan bu ziyaret sırasında iki ülke arasındaki gerginliğin en üst noktaya varmış olması da doları yükselten siyasi risklerden sayılıyor.

Halbuki seçim sonrası hafta, siyasi normalleşme beklentilerinin de etkisiyle uzun zamandır ilk kez Türk vatandaşları TL’ye ilgi göstermişlerdi. İşlemciler geçen hafta bireysellerin uzun bir aradan sonra ilk kez TL talebi olduğunu belirtmişlerdi.

Geçen hafta bireylerin yabancı para cinsinden mevduat ve fonları 109.25 milyar dolarlık tarihi zirveden 121 milyon dolar azalışla 109.13 milyar dolara geriledi. Kurumlarınki ise 678 milyon dolar azalışla 71.99 milyar dolara düşmüştü.

Ne var ki bu durum hem S-400 hem de seçimler konusunda belirsizlik ve gerginliğin artışıyla tersine döndü.

Japon bankasının havacılık finansman işini alması euroya talebi artırdı

Euro/dolar paritesi bugünkü işlemlerde iki haftadan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

Reuters haberine göre dealerlar spekülatörlerin, bir Japon bankasının Alman bankasından milyar dolarlık havacılık finansman işini alması planından kaynaklı euroya yönelik talep artışı beklentisinin yükselişte etkili olduğunu düşünüyor.

Euro, dolar karşısında 1,1294 ile 26 marttan bu yana en yüksek seviyesini görmesi sonrasında TSİ 08:20’de yüzde 0,28 artıda 1,1285 seviyesinden işlem gördü.

Dealerlar, spekülatörlerin Mitsubishi UFJ Financial Group’un Alman DZ Bank’ın havacılık finansman faaliyetini alma planına tepki olarak euro aldığını belirtti. DZ Bank’ın havacılık finansmanı işi geçen yılın haziranında 5,6 milyar euroya denk geliyordu.

Güçlü euro nedeniyle baskılanan Dolar Endeksi (DXY), önceki günü yükselişini geri alarak yüzde 0.15 ekside 97.030 puan oldu