Dünyanın en zenginleri arasında iki Kürt

Dünyaca ünlü ekonomi ve iş dergisi Forbes, dünyanın en zenginleri listesini geçen hafta yayınladı. Milyarder sayısının arttığı dikkat çeken listede, 2043 milyarder arasında iki Kürt de bulunuyor.

Dünyanın en zenginleri arasında iki Kürt

Forbes dergisinin 2017 listesinde, zengin sayısı rekor kırdı. Forbes tarihinde ilk kez milyarder sayısı 2000'in üzerine çıktı. 2017'de dolar milyarderi sayısı yüzde 13 artarak 1810'dan 2043'e çıktı. 2043 ismin yer aldığı listede 29 Türkiyeli bulunurken, bunlardan ikisinin Kürt olması dikkat çekti.

HAMDİ ULUKAYA 1234'ÜNCÜ SIRADA

Chobani yoğurt firmasının kurucusu ve sahibi Hamdi Ulukaya, 1.7 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zenginleri listesinde 1234. sırada yer aldı. Erzincan'ın İliç İlçesi'nde doğan 45 yaşındaki Kürt iş adamı, şirketinin halka açılması durumunda, Chobani yoğurdun hisselerinin yüzde 10'unu işçilerine dağıtacağını duyurarak dünyada 'ezber bozan iş adamı' olarak nitelendi. Ulukaya daha sonra yaptığı bir açıklamada ise servetinin yarısını da hayır işlerine bağışlayacağını açıklayarak dünyada büyük bir sempati kazanmıştı.

Ulukaya ayrıca Batı Kürdistan(Rojava) kenti Kobani'ye DAİŞ'in saldırısı sonrası yaşanan yıkım dolayısıyla kentin yeniden inşası için de büyük miktarda bağışta bulunmuştu.

"Yoğurdun Steve Jobs'u” olarak tanınan Ulukaya, kendisini dünyanın en zenginleri listesine sokan şirketinin kuruluş hikayesini anlatırken, " Chobani'nin kurulma hikayesi de enteresandır. Masamı toplarken elime bir kağıt geldi. Üzerinde "Makineleriyle satılık yoğurt fabrikası” yazıyor. Attım çöpe. Yarım saat sonra çöpün içinde kağıdı arıyordum. O kağıt bana bu fikri verdi" ifadelerini kullanmıştı.

NİHAT ÖZDEMİR 1290'UNCI SIRADA

Forbes listesinde yer alan bir diğer isim ise Limak Holding sahibi ve Sabiha Gökçen Havaalanı'nın hissedarlarından Nihat Özdemir.

Diyarbakır doğumlu 67 yaşındaki Kürt iş adamı Forbes listesinde, 1.6 milyar dolarlık servetiyle Ulukaya'nın gerisinde kalarak 1290. sırada yer aldı. Özdemir, özellikle Fenerbahçe Spor Kulübü'nün eski 2. başkanı ve basın sözcüsü olması dolayısıyla spor dünyasının bilinen simaları arasında yer alıyor. Öte yandan Özdemir, Kürt kimliği ile öne çıkmasa da özellikle çözüm süreci döneminde, sürecin ekonomik ayağının konuşulduğu birçok toplantıda yer alıyordu.