Kürdistan Bölgesi'nde petrol üretimi yarıya düşürüldü
Doğal Kaynaklar Bakan Vekili Kemal Muhammed, Kürdistan Bölgesi’nin petrol üretimini yarı yarıya azalttığını söyledi.
İstanbul’da bulunan Kemal Muhammed, 11 Ekim 2024’te burada yaptığı açıklamada, Irak'ın OPEC'teki petrol payı dolayısıyla Kürdistan Bölgesi petrol üretimi 2 Eylül’den bu yana günde 140 bin varile düşürüldüğünü bildirdi.
Kemal Muhammed, “Kürdistan Bölgesi petrol üretimini yüzde 50 oranında azalttı.” dedi.
Irak Parlamentosu Petrol ve Gaz Komitesi üyesi Dr. Sabah Subhi, 23 Ağustos 2024’te K24’e yaptığı açıklamada, Irak Petrol Bakanlığına Kürdistan Bölgesi'nden günlük 400 bin varil petrol alınmasını teklif ettiklerini bu amaçla da Kürdistan Bölgesi'nden Kerkük'e, oradan da Basra'ya boru hattı döşemek istediklerini ancak böyle bir şeyin mümkün olmadığını söylemişti.
Irak Petrol Bakanlığının, Kürdistan Bölgesinden petrol ihraç etmeye yönelik tüm girişimleri engellediğini kaydeden Subhi, Irak Petrol Bakanlığının, kendisine tahsis edilen 3 milyon 600 bin varilden 1 milyon 400 bin varil kadar OPEC kotasını aştığını aktarmıştı.
Kürdistan Bölgesi petrolünün Türk Dünyası Limanı üzerinden yapılan ihracatı, 25 Mart 2023'ten bu yana askıya alındı. Bağdat, Erbil ve Ankara, Kürdistan Bölgesi'nden petrolün yeniden ihracatı konusunda görüşmelerde bulunuyor.
Petrol ihracatının askıya alınması, Irak ve Kürdistan Bölgesi'nin bütçesine ve altyapısına zarar verdiği gibi, dünya enerji pazarında da yaklaşık yarım milyon varil petrolün azalmasına neden oldu.
Kürdistan Bölgesi'ndeki uluslararası petrol şirketleri, Irak Hükümetini boru hattı hazır olmasına rağmen petrol ihracatını sürdürmeyi reddetmekle suçladı.
Kurdistan24’ün haber bültenine 23 Eylül’de konuk olan Kürdistan Petrol Endüstrisi Birliği (APIKUR) Sözcüsü Myles Caggins, "Üçlü müzakere çağrısında bulunduk, ama bundan daha önemlisi petrol ihracatı sorununu çözecek bir anlaşmaya varmaktır." demişti.
Şayet şirketlerin koşul ve talepleri dikkate alınırsa petrol şirketlerinin petrol anlaşmalarının değiştirilmesine karşı olmayacağını belirten Caggins, "Irak Başbakanı Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna katılmak üzere New York'ta. Sudani, ABD Dışişleri Bakanı ile görüşecek ve petrol ihracatı toplantının gündeminde yer alacak. Sudani, Kürdistan Bölgesi petrolünü yeniden ihraç etme yetkisine sahip." ifadelerini kullanmıştı.
APIKUR'dan 22 Eylül 2024 Pazar günü yapılan açıklamada, federal hükümete, Kürdistan Bölgesi petrolünün bir an önce Irak-Türkiye boru hattı üzerinden yeniden ihraç edilmesi için Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve uluslararası petrol şirketleriyle koordineli olarak tüm tarafların çıkarına olacak şekilde sorunları çözmesi çağrısında bulunmuştu.
Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 1 Kasım 2023'te yaptığı açıklamada, boru hatlarının Ekim 2023’ten bu yana petrol ihraç etmeye hazır olduğunu ancak ihracatın başlayamadığını belirterek, “Petrol ihracatında herhangi bir teknik sorunu yok, ancak Erbil ile Bağdat arasında bu konuda yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle ihracat henüz başlayamadı.” demişti.
Öte yandan Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, Moskova'da düzenlenen “Enerji Haftası” panelindeki konuşmasında, Irak'ın Ceyhan Limanı üzerinden petrol ihraç etmeye hazır olduğunu bildirmişti.