Kürdistan balı Asya birincisi seçildi

Kürdistan balı, Asya ve Arap ülkeleri arasında birinci oldu. Kürdistan Arıcılar Ağı Başkanı Arif Şêrwan, "Kürdistan balı bir kez daha en iyi olduğunu ispatladı” dedi. Kürdistan Tarım Bakanlığı sözcüsü Hiwa Ali de bazı ülkelerden ihraç talebi aldıklarını söyledi.

Kürdistan balı Asya birincisi seçildi

Bu yıl Suudi Arabistan’ın Belcureşi kentinde düzenlenen 15’inci Uluslararası Bal Festivali'nde Kürdistan balı birinci oldu.

Suudi Arabistan Çevre, Su ve Tarım Bakan Yardımcısı Mansur Al-Muşaiti’nin açılışını yaptığı festivale 40 ülkeden 120 temsildi katıldı.

Kürdistan Arıcılar Ağı Başkanı Arif Şêrwan, “Yarışma için Güney Kürdistan'ın çeşitli il ve ilçelerinden bal ürünleri toplandı ve ortak bir heyetimiz bu ürünleri tüm Asya ve Arap ülkelerinden katılımcıların yer aldığı festivalde sergiledi. Kürdistan balı en iyiler arasında yer alarak bir kez daha en iyi bal olduğunu ispatladı” dedi.

Kürdistan Tarım Bakanlığı sözcüsü ve Basın İşleri Müdürü Hiwa Ali de Kürdistan balının bir kez daha birincilik elde ettiğini, bunun kendileri için büyük bir itibar olduğunu söyledi.

Hiwa Ali, “Şu anda bazı Avrupa, Arap ve Körfez ülkesi bizden Kürdistan balı istedi. Bu talep bal ihracatını olumlu yönde etkileyecek” diye konuştu.

 Kürdistan Bölgesi Hükümetinin tarım ürünlerini ihraç etmek için çalıştığını belirten Ali, “Bu şekilde ihraç edilen ürünler arasına Kürdistan balını da eklemek istiyoruz” dedi.

 Festivalde en iyi bal kalite, tat ve renk gibi birçok kriter ile belirleniyor.

Kürdistan balı ilk kez 2009 yılında Fransa'nın başkenti Paris’te düzenlenen bir yarışmada en iyi bal seçilmişti.

 Kürdistan Bölgesi'nde 17 bin arıcı bulunuyor. Bu arıcılar 700 bin kovanda yıllık yaklaşık 400 ton bal üretiyor.