Irak'ta ‘eşcinsel’ ve ‘cinsel’ terimlerinin kullanılması yasaklandı

Irak İletişim ve Enformasyon Kurumu, basın yayın, telefon ve internet şirketleri tarafından "eşcinsel", “cinsel’ ve “toplumsal tip” terimlerin kullanılmamasını yasakladı. “Eşcinsel” yerine "cinsel sapkınlık" terimi kullanılacak.

Irak'ta ‘eşcinsel’ ve ‘cinsel’ terimlerinin kullanılması yasaklandı

Irak İletişim ve Enformasyon Kurumunun kararına göre, kurumdan çalışma ruhsatı alan tüm basın ve medya organlarında üretilen içeriklerde "eş cinsellik" yerine "cinsel sapkınlık" ifadesi kullanılacak.

Konu hakkında ilgili taraflara gönderilen yazıda, “cinsel” ve “sosyal tip” kelimelerinin de “genel ahlaka aykırı” olduğu ve kullanılmaması gerektiği bildirildi.

Komisyon lisans verdiği tüm telefon ve internet şirketlerinden de uygulamalarında bu terimlerin reklamını yapmamalarını istedi.

Kararla, "toplumun genel ahlaka aykırı ve yabancı terimlere karşı korunmasının hedeflendiği" kaydedildi.

Reuters’a konuşan Irak Hükümet Sözcüsü Basım Awadi, kararın nihai onay gerektirdiğini söyledi.

Awadi ayrıca bu kuralı ihlal etme cezasının henüz belirlenmediğini, ancak para cezasını içerebileceğini aktardı.

17 Temmuz’da Nuri Maliki liderliğindeki Kanun Devleti Koalisyonu, Irak Parlamentosuna eşcinselliği suç sayan bir yasa tasarısı sundu.

Tasarı, Sadr Hareketi destekçilerinin eşcinselliğe karşı düzenlediği gösterinin ardından geldi.

Irak, gey seksi açıkça suç saymıyor, ancak ceza kanunundaki gevşek bir şekilde tanımlanmış ahlaki hükümler, LGBT topluluğunun üyelerini hedef almak için kullanılıyor.