Başkan Barzani, İran ziyaretinde üst düzey yetkililerle görüşecek

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bugün Tahran’a remi bir ziyaret gerçekleştirecek. Barzani'nin üst düzey İranlı yetkililerle Kürdistan Bölgesi'nin bölgesel çatışmalardan uzak tutulması dahil olmak üzere birçok konuyu görüşmesi bekleniyor.

Başkan Barzani, İran ziyaretinde üst düzey yetkililerle görüşecek

Başkan Neçirvan Barzani bugün İran ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi amacıyla Tahran’a resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Barzani, İran'ın dini lideri Ali Hamaney, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Meclis Başkanı Muhammed Bagır Galibaf ile bir araya gelecek.

Fransa Irak Araştırma Merkezi Direktörü Dr. Adil Bakawan, İran İslam Cumhuriyeti ile ilişkilerin normalleşmesinin Kürdistan Bölgesi için çok iyi olacağını belirterek, “Çünkü Kürdistan Bölgesi bundan güvenlik, istikrar ve ekonomik büyüme alanlarında faydalanacak. Diğer yandan İran’la ilişkilerin normalleşmesi doğrudan Kürdistan Bölgesi’nin statüsü üzerinde stratejik tehdit haline gelen Iraklı aktörlerle ilişkilerin normalleşmesi anlamına da gelecek” yorumunu yaptı.

Başkan Neçirvan Barzani, başbakanlığı döneminde iki kez ve Kürdistan Bölgesi Başkanı olarak da bir kez Tahran'ı ziyaret etmişti. Son olarak 3 Ağustos 2021 tarihinde Tahran’a giden Neçirvan Barzani, yeni Cumhurbaşkanı seçilen İbrahim Reisi’nin yemin törenine katılmıştı.

O süreçten bu yana İran, başkent Erbil'e iki kez füze saldırısı düzenledi.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, 13 Mart 2022'de Kar Grubu'nun sahibi Kürt iş insanı Şeyh Baz Berzenci’nin evini “Mossad karargahı” olduğu bahanesiyle füzelerle hedef aldı.

İkinci saldırı ise 15 Şubat 2024 tarihinde Falcon Group sahibi Kürt iş insanı Peşrew Dizayi’nin evine yönelik oldu. Bu saldırıda Peşrew Dizayi’nin yanı sıra henüz 11 aylık kızı Jina, evinde misafiri olan Iraklı bir iş insanı ve evdeki çalışanlar hayatını kaybetti.

Her iki saldırının ardından da hem Kürdistan Bölgesi ve hem de Irak hükümetleri soruşturma yürüttü ve Tahran’ın iddialarının “gerçeği yansıtmadığını” açıkladı.

Öte yandan İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana İran yanlısı Iraklı silahlı gruplar Erbil’deki ABD ve koalisyon güçlerine en az 18 drone ve füze saldırısı düzenledi.

Kürdistan Bölgesi, kendi topraklarından İran'a yönelik herhangi bir tehdide izin verildiği yönündeki iddiaları sürekli reddetti.

Ocak ayı başlarında Başkan Neçirvan Barzani, Erbil'deki İran Konsolosluğu'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, "Önemli bir komşumuz olarak İran İslam Cumhuriyeti ile her zaman çok iyi ilişkilere sahip olmak istiyoruz. İran ile ilişkilerimiz iyi ve daha da gelişmesini umut ediyoruz. Yardıma ihtiyaç duyduğumuz yerde İran destek verdi. Kürdistan Bölgesi'nin başta İran İslam Cumhuriyeti olmak üzere komşuları için tehdit oluşturmayacağını her zaman vurguladık ve bu tavrımızı bir kez daha yineliyoruz” dedi.

Neçirvan Barzani'nin Tahran ziyareti, geçen hafta Bağdat’a yaptığı ve Erbil ile Bağdat ilişkilerinde “yeni bir aşamanın başlangıcı” olarak kaydedilen birkaç günlük ziyaretin ardından geldi.

Barzani ayrıca 22 Nisan’da Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret eden Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de bir araya gelmişti.

Uluslararası ilişkiler uzmanı gazeteci yazar Mehmet Beyhan, “Sayın Neçirvan Barzani'nin bölgede barış ve istikrara yönelik girişimlerini değerli ve çok güzel çalışmalar olarak görüyorum. Çünkü düşünce ve diyaloğun olmadığı yerlerde terör ve düşmanlık artar. Sayın Barzani'nin diplomatik girişimlerinden düşmanlık yerine kardeşlik, savaş yerine barış istediğini anlıyoruz. Sayın Barzani'nin barışa dayalı çabalarının bölgede yaşayan tüm halkların sempatisini kazanacağına inanıyorum” diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi’nde ve yurt dışında gerek müttefikler ve gerekse de muhalefet, Başkan Neçirvan Barzani’nin uzlaştırmacı rolüne dikkati çekiyor. Tahran ziyaretinde Barzani’nin Kürdistan Bölgesi'nin güvenlik kaygılarını İranlı yetkililere aktarması bekleniyor.