Bakanlar Kurulu: Irak’ın artık mali hakları geciktirecek hiçbir mazereti yok

Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Bağdat'la varılan anlaşmalar kapsamında tüm yükümlülüklerini yerine getirdiğini ve federal hükümetin Kürdistan Bölgesi'nin mali haklarını ödemesini geciktirmek adına hiçbir mazereti bulunmadığını bildirdi.

Bakanlar Kurulu: Irak’ın artık mali hakları geciktirecek hiçbir mazereti yok

Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu Başbakan Mesrur Barzani’nin başkanlığında bir araya geldi. Toplantda Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani de hazır bulundu.

Hükümetten yapılan açıklamaya göre, toplantıda Şengal katliamı ve Ezidi Kürtlere uygulanan soykırım, Erbil ile Bağdat arasında yürütülen müzakereler, bütçe yasasının uygulanması, mali haklar ve Kürdistan Bölgesi'nin bütçeden alacağı payın yanı sıra Kürdistan Parlamento seçimleri ile Kürdistan Bölgesi’ndeki elektrik ve benzin sorunu masaya yatırıldı.

Bakanlar Kurulu, Kürdistanlı tarafları, Kürt halkının anayasal haklarını savunmak ve Kürdistan Bölgesi'nin bütçeye dahil edilen mali haklarını sağlamak için ortak tavır sahibi olmaya çağdı.

 Toplantıda konuşan Başbakan Mesrur Barzani, Şengal’deki katliamda hayatını kaybedenleri anarak, hükümet olarak Ezidi Kürtlerin haklarını destekleme taahhüdünü yineledi.

Uluslararası toplumun Ezidi Soykırımını tanımasını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Barzani, Şengal anlaşmasının uygulanması ve bölgedeki durumun normalleşmesi gerektiğini vurguladı.

Irak hükümetinin bundan böyle Kürdistan Bölgesi’nin mali haklarını geciktirecek mazereti kalmadığını vurgulayan Barzani, Kürdistan Bölgesi’nin mali haklarının bütçe yasasında yer aldığı şekilde gönderileceğini söyledi.

Elektrik ve benzin konusunun ele alındığı toplantıda Bakanlar Kurulu, ilgili bakanlıklara bu konuda yaşanan sorunların çözülmesi, vatandaşlara her türlü kolaylığın sağlanması talimatını verdi.

Kürdistan Parlamentosu seçimleri için tarih belirlenmesi amacıyla başlayan sürece destek veren Bakanlar Kurulu, ayrıca hükümetin seçim hazırlığı için her türlü desteği vereceği vurgulandı.