Bağdat heyeti Şengal Anlaşması için Erbil’de

Irak hükümeti heyeti, Birleşmiş Milletler Irak Misyonu (UNAMI) Temsilcisi’yle birlikte, Şengal Anlaşması’nın uygulanması mekanizmasını belirlemek üzere Erbil’e geldi.

Bağdat heyeti Şengal Anlaşması için Erbil’de

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım Areci başkanlığındaki heyete UNAMI Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert da eşlik ediyor.

Şengal’de durumun normalleştirilmesi için varılan anlaşmanın uygulanması mekanizmasının belirlenmesi için Erbil’e gelen heyet, Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Reber Ahmed’le görüşüyor.

DAİŞ’in 3 Ağustos 2014’te Şengal’i işgal etmesinden sonra çok sayıda Ezidi vatandaş şehit edilirken, 6 bin 417 kişi de kaçırıldı. Halen 2 bin 880 Ezidi’nin akıbeti bilinmiyor.

Şengal 1 yıl sonra Peşmerge tarafından, Uluslararası Koalisyon’un hava desteğiyle DAİŞ’ten temizlendi. Ancak bölgeye yerleşen PKK’ye bağlı silah güçlerin varlığı nedeniyle halk evlerine dönemiyor. Halen Şengal nüfusunun yüzde 80’i, Duhok’taki kamplarda yaşamını sürdürüyor.

Ekim ayı başında Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümeti arasında, anayasa ve yasalara uygun şekilde Şengal’de durumun normalleştirilmesi için anlaşma sağlandı. PKK ise anlaşmaya karşı çıkıyor. / K24