Neçirvan Barzani Peşmerge komutanlarıyla acil toplanıyor

Peşmerge Bakanlığı, DAİŞ tehdidi nedeniyle Peşmergelerin sevk edildiği Liheban köyünde Irak ordusuyla koordinasyon halinde olunduğunu bildirdi.

Neçirvan Barzani Peşmerge komutanlarıyla acil toplanıyor

Kürdistan Bölgesi Başkanı askeri danışmanı Babekir Zebari, Başkan Neçirvan Barzani’nin bugün öğleden sonra Peşmerge komutanları ile bir araya geleceğini bildirdi.

Zebari, toplantıda Kürdistan Bölgesi Başkanı yardımcılarının yanı sıra, Peşmerge Bakanlığı yetkilileri, Peşmerge 70 ve 80’inci kuvvet komutanları ile cephe komutanlarının hazır bulunacağını söyledi.

Açıklamasının devamında Zebari, “Toplantı son zamanlarda IŞİD’in Peşmerge ve sivillere yönelik artan saldırıları ele alınacak. Saldırıların önlenmesi için alınacak stratejik tedbirler tartışılacak” dedi.  

Irak Savunma Bakanlığı ile Peşmerge Bakanlığı arasındaki görüşmeler ve güvenlik boşluğu yaşanan bölgelerde koordinasyon konularının da görüşüleceğini belirten Babekir Zebari, “Güvenlik boşluğu yaşanan bölgelere ortak güvenlik gücü yerleştirilmesi konusunda acil harekete geçmesi gerekiyor. Toplantı bu konuyu da kapsayacak” ifadelerini kullandı.

Bilindiği gibi IŞİD mensupları son 10 gün içerisinde Irak ordusu ile Peşmerge arasındaki sınır bölgelerinde Peşmerge Güçleri ve Kürt köylerine yönelik saldırılarını arttırdı.

Söz konusu bölgeler 16 Ekim 2017’de Irak ordusu ve Heşdi Şabi’nin Kerkük ve tartışmalı bölgelere saldırısının ardından Bağdat’ın kontrolüne girmişti.  

Süleymaniye’nin Kifri ilçesi Kuleco kasabasında IŞİD saldırısı nedeniyle 6, Mahmur’un Xidircice köyünde 10 ve Kerkük'ün Pirde ilçesinde ise 4 Peşmerge ile 3 sivil şehit düştü.  

IŞİD'in bölgeden çıkarılması ve kentlerin geri alınmasının üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen örgütün özellikle Kerkük, Diyala, Musul, Salahaddin ve Anbar'ın kırsal bölgelerindeki saldırıları devam ediyor.