Erbil ile BM Nüfus Fonu arasında mutabakat zaptı imzaladı

Kürdistan Bölgesi Hükumeti ile Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) arasında toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin sona erdirilmesi ve gençlerin toplumsal yaşama katılımı konusunda bir mutabakat zaptı imzalandı.

Erbil ile BM Nüfus Fonu arasında mutabakat zaptı imzaladı

Kürdistan Bölgesi Hükümeti Medya ve Enformasyon Dairesi Başkanı ve Hükumet Sözcüsü Cutyar Adil ile BM Nüfus Fonu (UNFPA) temsilcisi Rita Columbia’nın imza attığı töreden Kürdistan Bölgesi Dış İlişkiler Ofisi Sorumlusu Sefin Dizayi de hazır bulundu.

Cutyar Adil, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yeni ortaklığın Kürdistan Bölgesi ile UNFPA'nın toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin önlenmesi ve buna karşı müdahalesi ile kadın hakları konusunda farkındalık yaratılması ve Kürdistan Bölgesi'ndeki gençlerin sağlıklı ve bilinçli seçimleri teşvik etmesine olanak tanıyacağını söyledi.

Bu kapsamda Medya ve Enformasyon Dairesi ve UNFPA ortaklaşa dayanışma kampanyaları yürütecek, insan merkezli veri ve müdahalelerin yayılmasını destekleyecek.

1969’da kurulan Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA-United Nations Population Fund), dünyada sürdürülebilir kalkınma ile nüfus ilişkisi konusunda çalışan, ülkelere ve sivil toplum kuruluşlarına teknik destek ve kaynak sağlayan bir temel BM ajansıdır.

150’nin üzerinde ülkede faaliyet gösteren UNFPA gelişmekte olan ülkelere destek veriyor.

UNFPA, ülkeleri yoksulluğu azaltma politikaları ve programları geliştirme sürecinde nüfus verilerinin kullanılması konusunda destekliyor. Kadınların hak ettikleri saygılı muameleyi görmeleri için destek veren UNFPA ayrıca, ülkelere nüfus hareketlerini değerlendirmelerine yardımcı olacak verilerin toplanması ve analizi konusunda katkı sağlıyor.

UNFPA beş öncelikli alana odaklanıyor:

- Üreme sağlığı hizmetleri konusundaki çalışmalarını güçlendirmek,

- Gençlere ve özellikle ergen kız çocuklarına yönelik stratejisini hayata geçirmek,

- Güney-Güney işbirliğini geliştirmek,

- Kalkınma verileri alanında bir mükemmeliyet merkezine dönüşmek,

- Kadına karşı şiddet başta olmak üzere, insani alandaki çalışmalarını güçlendirmektir.