Mela Bextiyar: 'Irak Federal Mahkemesi’nin kararı savaş çığırtkanlığıdır'

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Yüksek Siyasi Konsey Üyesi Mela Bextiyar yaptığı açıklamada, Irak Yüksek Federal Mahkemesi’nin Kürdistan Bölgesi petrol ve gaz endüstrisini düzenleyen yasaya ilişkin aldığı kararın savaş çığırtkanlığı olduğuna, hatta direk savaş çıkarmaya yönelik olduğunu, bu nedenle Kürdistan Bölgesi’nin bu karara karşılık hem içeride hem de dışarıda komiteler oluşturarak bu problemi halletmesi gerektiğini belirtti.

Mela Bextiyar: 'Irak Federal Mahkemesi’nin kararı savaş çığırtkanlığıdır'

Konuya ilişkin basın mensuplarına yönelik yaptığı açıklamada Mela Bextiyar şunları söyledi: “Bu konuyla alakalı iki seçenek var; şayet Irak Federal Mahkemesi yıkılan rejim öncesinde çıkartılan petrolden bahsediyorsa tamam bunu talep etsin ama hayır Bağdat halen Kürdistan Bölgesi’nde varolan, çıkartılmamış rezervlerden bahsediyor ve bunlar hepsi benimdir diyorsa o vakit herkes Kürdistan Bölgesini korumak için birlik kurmak zorundadır.”

Mela Bextiyar şöyle devam etti: “Kürdistan Bölgesi petrol yasaları konusunda hem içeride hem de dışarıda uzman heyetler kurmalı ve bu dosyayı ele almalıdır.”

Kürdistan Bölgesi’nin de sadece anayasal maddelere göre davranması gerektiğini ifade eden Bextiyar, bu sorunun sadece ret mantığıyla çözülemeyeceğine dikkat çekti.

Mela Bextiyar açıklamasının sonunda şu hususlara vurgu yaptı: “Irak Federal Mahkemesi’nin bu süreçte böylesi bir karar almasının anlamı; savaş pazarlamaya yöneliktir. Öyle bir süreçteyiz ki Irak’ta bir sürü çözülemeyen problem var ve mahkeme böylesine bir karar alıyor. Bunun anlamı sadece savaş çığırtkanlığıdır.