Biden'dan Putin'e misilleme: Donetsk ve Luhansk ile ticari ilişkileri yasaklıyor!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı, ayrılıkçı Donetsk ve Lugansk yönetimlerini tanıması kararına ABD ve Avrupa’dan tepkiler gelmeye başladı.

Biden'dan Putin'e misilleme: Donetsk ve Luhansk ile ticari ilişkileri yasaklıyor!

ABD Başkanı Joe Biden’ın, Rusya'nın "bağımsızlığını tanıdığını" açıkladığı iki bölge ile ABD'li kişi ve kurumların ticari ve finansal ilişkilerini yasaklayan bir kararname yayımlayacağı duyuruldu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın kararını kınadı. Stoltenberg, Moskova'nın Ukrayna'nın doğusundaki ihtilafı ateşlemeye devam ettiği ve işgal için bir kez daha bir bahane sergilemeye çalıştığı görüşünü savundu.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de AB'nin, güçlü bir birleşik cephe olarak tepki vermeye hazır olduğunu söylemişti.

Borrell, AB Dışişleri Bakanları toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi.

Rusya'da güvenlik konseyi toplantısının henüz sona ermediği saatlerde konuşan Borrell, "Rusya Güvenlik Konseyi'nin görüşmelerini büyük bir endişeyle takip ediyoruz. Nihai kararın henüz alınmadığını biliyoruz ve Putin'i uluslararası hukuka ve Minsk anlaşmalarına saygı duymaya çağırıyoruz ve ondan Lugansk ve Donetsk'in bağımsızlığını tanımamasını bekliyoruz ve böyle bir karar vermesi durumunda güçlü bir birleşik cephe ile tepki vermeye hazırız” demişti.

“Yaptırımları masaya koyacağım”

İlhak durumunda ise bunun "mutlaka yaptırımları olacağını" belirten Borrell, "Eğer tanınma olursa, yaptırımları masaya koyacağım ve bakanlar karar verecek" değerlendirmesinde bulundu.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise ABD Başkanı Joe Biden'la telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Biden da kararname yayınlayacak

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise ABD Başkanı Joe Biden’ın, Rusya'nın "bağımsızlığını tanıdığını" açıkladığı iki bölge ile ABD'li kişi ve kurumların ticari ve finansal ilişkilerini yasaklayan bir kararname yayımlayacağı duyuruldu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donetsk ve Lugansk yönetimlerinin tanınmasına dair kararnameyi imzalamıştı.