Askerler köyde çiftçilere saldırdı: ‘Bunlar Kürt dövün!’

Kerkük'ün Topzawa köyünde Kürt çiftçilerin arazisi üzerinde yeni bir yol inşa etmek isteyen Irak askerleri ile arazi sahipleri arasında gerginlik yaşandı. Köylüler askerlerin, “Bunlar Kürt, vurun” diyerek kendilerine saldırdıklarını ileri sürdü.

Askerler köyde çiftçilere saldırdı: ‘Bunlar Kürt dövün!’

Irak Ordusu 11'inci Tümenine bağlı askerler, “Savunma Bakanlığına ait olduğu” gerekçesiyle Kerkük’ün güneyindeki Topzawa, Kızılyar ve Tirkalan köylerinde Kürt ve Türkmenlere ait binlerce dönümlük araziye el koyarak kışla inşa etti.

Uzun süredir topraklarının istimlak edilmesine karşı duran köylüler, geçtiğimiz aylarda grev başlatmış ancak bir sonuç elde edememişti.

11'inci Tümeni’ne bağlı askerler dün de Topzawa köyünde çiftçilere ait arazi üzerinde yeni bir yol inşa etmek için çalışmalara başladı. Kendilerinden izinsiz topraklarında yol yapmak isteyen Kürt çiftçilerle askerler arasında gerginlik yaşandı.  

Rûdaw’a ulaşan görüntülerde, yaklaşık 100 askerin bazı köylüleri sopa ve silah dipçikleri ile darp ettikleri görülüyor.

Rûdaw’a konuşan köy sakinlerinden Berzan Nazım, “Halkı toplayıp dozerlerin gelip yol açacağını ve bu yüzden araçlarını çekmelerini söylediler. Yaklaşık 100 asker kadardı, aralarında subaylardan biri ‘bunlar Kürt vurun!’ diye talimat verdi. Bütün askerler bize saldırdı, silah dipçikleri ve sopalarla bizi dövdüler. Silahlıydılar ve biz kendi bahçemizdeydik” dedi.

 Yol yapılmak istenen arazinin tapusu Nazım Ahmed isimli Topzawalıya ait. Topraklarının orduya devredilmesine karşı çıkan Kürt çiftçi bir süre önce gözaltına alınmış ver ardından kefaletle serbest bırakılmıştı.

Ordunun tek amacının tapulu topraklarına el koymak olduğunu belirten Nazım Ahmed, “Çocuklarımla buraya geldiğimizde askerler de buradaydı. Arazimde ateş yakmışlardı, birden 100 kadar asker üzerimize saldırıp bizi darp etti. Tüm bunları 11. Tümen komutanına anlattım ama olanların kendisinden bağımsız olduğunu söyledi” diye konuştu.  

Olayların ardından Tümen Komutanı ile görüşen köylülere yol çalışmalarının geçici olarak durdurulduğu aktarıldı.

Topzawa köyü temsilcisi Satih Nsaih, “Bize şu anda üzerinde çalıştıkları yola alternatif başka bir güzergah belirlememizi söylediler. Biz de zaten kışlaya gelen üç ayrı yol olduğunu, yenisine ihtiyaç olmadığını söyledik. Geçici olarak çalışmayı durdurdular ancak yakın zamanda yeniden başlayacaklar” dedi.   

Irak ordusu, Topzawa’nın yanı sıra Yayci ve Tirkalan köylerinde 3 yıl içerisinde 3 kışla ve 380 konut inşa etmeyi planlıyor.  Ancak arazilerin gerçek sahibi olan Kürt ve Türkmen çiftçiler, tapuları olduğu halde bu yapılanlara karşı çıkıyor.

Kerkük'te 1975 yılından sonra Baas rejiminin kararı ile Kürt ve Türkmenlere ait 400 bin dönümden fazla tarım arazisi Petrol, Savunma, Maliye ve Tarım Bakanlıkları adına gasp edildi, bir bölümü de dışarıdan getirilen Araplara yeni tapularla devredildi.

Irak Bakanlar Kurulu 2012 yılında Kerkük ve “Tartışmalı Bölgeler” olarak adlandırılan Kürdistani bölgelerde, “Arap olmayanların tarım arazileri üzerinde işlem yapma hakkının ortadan kaldırılmasına ilişkin tüm kararların iptal edilmesi” yönünde karar aldı.

Bu araziler nedeniyle Kürt çiftçiler ve ithal Araplar arasında son yıllarda büyük sorunlar yaşandı. Son dönemde Kürt ve Türkmen çiftçiler arazilerinin iadesi için uzun süreli bir eylem başlattı.