Başkan Barzani Arap Birliği'ne aynı yanıtı verdi

Başkan Barzani Arap Birliği'ne aynı yanıtı verdi

Başkan Mesud Barzani, bu akşam kabul ettiği Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt'ın referandumu ertelenme talebine, “Referandum ertelenmeyecek ve zamanında yapılacak” yanıtını tekrarladığı bildirildi.

Başkanlıktan yapılan açıklamaya göre, görüşmede Hewlêr - Bağdat arasındaki ilişkilerin yanı sıra, Kürdistan Bölgesi'nde 25 Eylül'de yapılacak olan referandum masaya yatırıldı. 

Ahmed Ebu Gayt, konuşmasına, IŞİD'in yenilgiye uğratılması konusunda Peşmerge Güçleri'ne teşekkür ederek, Musul zaferinden dolayı Başkan Barzani'yi tebrik ederek başladı. Kürdistan Bölgesi'nin Arap Birliği için önemli olduğunu, bölgenin istikrarlı ve güçlü olmasını arzu ettiklerini ifade etti.

Kürdistan Bölgesi ile Irak'a bir fırsat daha verilmeli

Başkan Barzani'nin kendisine gönderdiği mektup üzerine Erbil'e geldiğini dile getiren Ebu Gayt, Kürdistan halkının başından geçen kötü olayları hatırlatarak, şunları söyledi: “Buraya Kürdistan Bölgesi ve Irak'ın geleceğini görüşmek için geldim. Kürdistan Bölgesi Arap Birliği için önemlidir ve birlik Kürdistan halkının korunmasını arzu ediyor. Bir arada yaşamaları için Kürdistan Bölgesi ile Irak'a bir fırsat daha verilmeli.” Ardından referandumun bir süre ertelenmesini ve uluslararası toplumun gözetiminde Hewlêr - Bağdat arasında müzakerelerin başlatılmasını talep etti.

Referandum zamanında yapılacak

Başkan Barzani, Irak ile Kürdistan Bölgesi arasında güvenin kalmadığını, bu yüzden Kürdistan halkının referandum kararını verdiğinin altını çizerek, “Referandum öyle kolay ertelenecek kişisel bir karar değil. Bu Kürdistan halkının ve siyasi partilerin kararıdır. Referandum zamanında yapılacak” dedi.