Peşmerge Güçleri IŞİD'in saldırdığı Liheban Köyüne girdi

Kerkük’ün Sergeran kasabası Liheban köyüne saldıran IŞİD mensupları ile köylüler arasında önceki akşam çatışma çıktı. Çatışmanın ardından köylülerin bir kısmı evlerini terk etti. Lehebanlıların çağrısının ardından bir Peşmerge birliği köye intikal etti.

Peşmerge Güçleri IŞİD'in saldırdığı Liheban Köyüne girdi

IŞİD 4 Aralık Cumartesi gecesi Kerkük’ün Sergeran kasabası Liheban köyüne saldırdı. Köylülerin karşılık vermesi üzerine 3 saat boyunca çatışma yaşandı.

Köy sakinlerinden Hasan Muhammed, “Son bir ayda bu üçüncü saldırı. Dün akşam da yaklaşık 25 kişi ile saldırdılar. Köyü çembere aldılar. Yaklaşık 3 saat çatışma yaşandı ve ardından kaçtılar” dedi.

Irak ordusu ile Peşmerge güçleri arasındaki sınır bölgesinde bulunan Sergeran, Karaçuğ Dağı’nın kuzeydoğusunda bulunuyor.

Lihebanlılar, Irak ordusunun kendilerini savunmadığını, Peşmergenin de bölgeye gelmesine izin verilmediğini söylüyor.

“IŞİD ve ithal Araplar birlikte saldırıyor”

Liheban sakinlerinden Eyüp Abdullah, da kendi imkanları ile silahlandıklarını ve saldırılara karşılık verdiklerini söyledi.

Abdullah, “Saldıranlar IŞİD üyeleri ve ithal Araplardır. Irak ordusu da şurada ama saldırılara karşılık vermiyor. Amaçları bizi bezdirmektir. Köyü boşaltmamızı istiyorlar ki gelip kendileri yerleşsin” diye konuştu.  

“İthal Araplar Sergeran köylerini boşaltmak istiyor”

Sergeran kasabasına bağlı köyler uzun süredir bölgeye yerleştirilmek istenen ithal Araplar tarafından tehdit ediliyor. Daha önce de Kerkük’ün atanmış Valisi Rekan Cuburi tarafından defalarca köylere, evlerini boşaltmaları için baskı yapılmıştı.

Tarım için elverişli olan bölgede ayrıca 24 petrol kuyusu bulunuyor. Bölgedeki toprakların tapuları Kürtlere ait olsa da, Araplar köylerin boşaltılmasını ve toprakların kendilerine verilmesini istiyor.

Sergeran’da son dönemde artan saldırılar nedeniyle 6 köy boşaltılmak zorunda kaldı. Liheban köyünde ise daha önce 60 aile yaşıyordu ancak iki gün önce yaşanan çatışmaların ardından sadece 12 aile kaldı.

Köy sakinlerinden Yadigar Kerim de, “Durumumuz çok kötü. Kürt liderlerden imdadımıza yetişmelerini bekliyoruz. Böyle giderse köyümüzde kimse kalmayacak. İthal Araplar ve IŞİD Sergeran köylerini boşaltmak istiyor” çağrısında bulundu.

“Peşmerge gelmezse geri dönemeyiz”

Liheban’da yaşananların ardından köylülerin bir kısmı Erbil’e, bir kısmı ise Dibege kasabasına sığındı.

Mam Derwêş Liheban, “Çatışmalar yaşanırken bize köyü terk etmeyin, Peşmerge ile Irak ordusu anlaşmış, Peşmerge gelecek dediler. Ama sabah 04:30’a kadar kimse gelmedi ve evlerimizi ter ettik” dedi.

Ali Mam Derwêş de, “Kürdistan Bölgesi hükumetinden destek bekliyoruz. Peşmerge oraya geri dönmezse biz de köyümüze geri dönemeyiz” diye konuştu.  

Irak ordusu daha önce Peşmergenin gitmesine izin vermedi

Peşmerge yetkilileri ise, daha önce yaşanan saldırıların ardından Peşmergenin Sergeran’daki dört köye giderek burada üs kurmak istediğini ancak Irak ordusunun buna karşı çıktığını, taraflar arasında ihtilafa yol açmamak için geri çekildiklerini belirtiyor.

Peşmerge Genelkurmay Başkanı Yardımcısı General Kahraman Kemal, “Söz konusu alan Irak ordusu ile Peşmerge Güçleri arasında güvenlik boşluğunun yaşandığı bölge. Irak ordusuna ait birlikler köye daha yakın mesafede. Bu nedenle Irak ordusu ile bir anlaşma olmadan Peşmerge bu bölgelere giremez” dedi.  

Peşmerge köye gitti

Yaşanan gelişmelerin ardından Peşmerge Erbil Kuvvetlerinden birliklerin Liheban köyüne geçti.

Peşmerge Bakanlığı Genel Basın Müdürü Tuğgeneral Osman Muhammed de, Sergeran köylerinde güvenliğin sağlanması için yoğun çaba içerisinde olduklarını ve acele ettiklerini söyledi.

Tuğgeneral Muhammed, “Irak ordusu ile yapılan görüşmeler olumlu yönde gidiyor. Her iki taraf da güvenlik için acil adımların atılması konusunda kararlılığını gösteriyor. Kürt köylerinin boşaltılması endişe verici. Bunu engellemek için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı./ Rudaw