Dizayi'den Türkiye'de Kürdistan Bölgesi Temsilciliğinin açılmasına ilişkin açıklama
Kürdistan Bölgesi Dışilişkiler Ofisi Sorumlusu Sefin Dizayi, Türkiye’de Kürdistan Bölgesi Temsilciliğinin açılması konusunun 4 yıl önce gündeme geldiğini belirterek, “Hükumet kabinesinin son Türkiye ziyaretinde de gündeme geldi. Bu konu şimdi tamamen bizimle alakalı” dedi.
Kürdistan Bölgesi Ofisi Sorumlusu Sefin Dizayi, Rûdaw’dan Senger Abdurrahman’a verdiği mülakatta, Kürdistan Bölgesi’nin diplomatik çalışmaları, yabancı ülke temsilcilikleri ile olan ilişkiler ve Erbil-Bağdat ilişkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Bağdat’ta bazı çevrelerce dillendirilen Kürdistan Bölgesi temsilciliklerinin kapatılmasına ilişkin yorumlar hakkında, konuşan Dizayi, “Bunlar bireysel talepler, resmi olarak ne hükumet ne de siyasi taraflarca böyle bir talep dile getirilmiş değil. Ancak olurda böyle bir konu gündeme gelirse bu açıkça anayasanın ihlali olur. Maalesef günden güne Bağdat 2005’te halkın yüzde 85’inin onayı ile kabul edilen anayasayı ihlal ediyor. Mesela 140’ıncı Maddenin 2007 yılında uygulanması gerekiyordu fakat hala bu konuda adım atılmış değil” dedi.
2003’te Irak’ta rejim değişikliğinden önce de Kürdistan Bölgesi’nin bazı ülkelerde temsilciliği bulunduğuna vurgu yapan Dizayi, “Bunlar rejimin yıkılmasının ardından elde edilen kazanımlar değiller. Kürdistan Bölgesi’nin diplomatik temsilcilikleri 2003’ten sonra da açıldı ama bu anayasal bir haktır” ifadelerini kullandı.
Kürdistan Bölgesi’ne ziyarette bulunan tüm yabancı ülke temsilcilerinin de Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların diyalog yoluyla çözümünü destekler nitelikte açıklamalar yaptığını hatırlaytan Dizayi, “Onlar da Kürdistan Bölgesi’nin taleplerinin anayasal çerçevede olduğunu kabul ediyorlar. Mesela gördükkü Şengal konusunda UNAMİ’nin belirgin bir rolü oldu. Erbil ile Bağdat arasında iyi bir anlaşma imzalandı. Ancak uygulanması konusunda maalesef yeni bir gelişme yok” şeklinde konuştu.
Irak’ta 2009’dan beri adım adım Kürdistan Bölgesi’nin statüsünü geriletmeye yönelik çabalar olduğuna dikkat çeken Sefin Dizayi, “2017’deki bağımsızlık referandumunun ardından Irak’ın bu adımı daha hızlı hale getirmek istediği doğru. Fakat Kürdistan’ı bu şekilde kanatları altına alma planı öncesinde de vardı” dedi.
Birleşmiş Milletler’in 5 daimi ülkesinin Kürdistan Bölgesi’nde diplomatik temsilciliği bulunduğunu belirten Dizayi 6 Arap ülkesi olmak üzere toplamda 40 ülkenin Kürdistan Bölgesi’nde konsolosluğunun bulunduğunu söyledi.
Sefin Dizayi, “Rusya ve Türkiye gibi ülkelerde temsilcilik açılacaktı, neden şu ana kadar açılmadı” sorusuna, “Rusya’da temsilciliğmiz var ancak temsilcimiz yok. Türkiye temsilciliği konusu ise bizimle alakalı” dedi.
Türkiye’de temsilcilik açmak için gereken diplomasi altyapısının olduğunu belirten Dizayi, “Türkiye 4 yıl önce bu konuda onay vermişti. Ancak referandumdan sonra bir süre ertelendi. En son yeni hükümet kabinesinin Türkiye’yi ziyaret ettikleri sırada bu konu gündeme getirilmişti. Ankara yönetimi bu konuda bir kez daha onay verdi” ifadelerini kullandı.
Erbil-Bağdat görüşmeleri hakkında da konuşan Dizayi, heyetler arası görüşmelerin devam ettiğini kalıcı bir çözüme ulaşılması için de heyetimizin Bağdat’ı ziyaret edeceğini söyledi.