Barış Terkoğlu: ‘Mahmut Tat, PKK’lılara 500 avroya gübre ve oto alarmı satmış’

Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Terkoğlu, İsveç’in Türkiye’ye iade ettiği Mahmut Tat adlı Kürt mültecinin Türkiye’de yargılandığı dosyanın içeriğini yazdı.

Barış Terkoğlu: ‘Mahmut Tat, PKK’lılara 500 avroya gübre ve oto alarmı satmış’

Terkoğlu yazısında, “Tat, PKK’lılara 500 avroya gübre ve oto alarmı sattığı için hapis cezası almış, siyaseten karşılığı olmayan minibüsçü” ifadelerini kullandı.

Ankara, Finlandiya ve İsveç’i PKK’lilere “güvenli sığınak” olmakla suçluyor. Bu suçlamanın bertaraf edilmesi amacıyla iki ülke ile Türkiye arasında, NATO üyeliğine onay karşılığında Haziran ayında bir mutabakata varılmıştı. Buna göre Finlandiya ve İsveç Türkiye’nin istediği kişileri iade edecek, Türkiye de NATO’ya üyelik başvurularını onaylayacaktı. Ancak bu anlaşmaya rağmen Türkiye, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğini henüz onaylamadı.

İsveç geçtiğimiz günlerde Mahmut Tat’ı Türkiye’ye iade ettiğini açıklamıştı.

Gazeteci Barış Terkoğlu da iade olayıyla ilgili şunları yazdı:

"Kardeşi Mustafa’nın anlattığına göre, ağabeyi Mahmut Tat, bir dönem AKP için çalışmıştı. Ovacık’ı 2004-2009 aralığında yöneten AKP’li belediye başkanı Hasan Hüseyin Dizi’nin yakınındaydı: 'Ovacık’ta belediye başkanı Dizi döneminde onu destekledi. Seçimde onunla çalıştı. O dönem saldırıya da uğradılar. O saldırıda ölebilirdi.'

Mahmut Tat’ın avukatının aktardığına göre, sağlık nedeniyle tahliye olmazsa, Tat’ın aldığı cezanın yatarı 4 yıl 6 ay.

Sonuç olarak, NATO üyeliğine şart koştuğumuz teröristlerin iadesi meselesinin ilk 'somut adımı'nın altı boş görünüyor. Günlerdir 'zafer' diye kutlanan hikaye, pek de öyle değil. Mahkeme kararını doğru kabul etsek bile, Tat, PKK’lılara 500 avroya gübre ve oto alarmı sattığı için hapis cezası almış, siyaseten karşılığı olmayan minibüsçü. Ne PKK’nın stratejisinde ne de terörle mücadele de bir önemi var. İsveç belki de bunu bilerek, 'buyurun alın' dedi ve Tat’ı uçakla Türkiye’ye gönderdi. Hükümet’e içi boş bir kurabiye, yalandan bir zafer ikram etti.

Birileri, 'İsveç’e diz çöktürdük' nutukları atsa da, Dışişleri Bakanı’nın önceki gün 'Bu kişi bizim listemizde değildi' demesi, geç de olsa bir uyanma alameti gibi duruyor. Minibüsçü Mahmut Tat hapse giderken, Musa Anter cinayetinin kilit ismi Abdulkadir Aygan gibiler yıllardır İsveç’te yaşamaya devam ediyor."