Barzani:Kürt siyasi grupların tamamı referandumu destekliyor

 Barzani:Kürt siyasi grupların tamamı referandumu destekliyor

Kürdistan Güvenlik Konseyi Müsteşarı Mesrur Barzani, Amerika temasları çerçevesinde Washington’da düzenlenen bir panelde yaptığı konuşmada, Kürdistan’ın Amerikan askerlerinin bölgede kalmasından yana olduğunu belirtti. Barzani Kürdistan’ın bağımsızlığına ilişkin referandum hakkında ise, Kürt siyasi grupların tamamının referandumu desteklediğini açıkladı.

Konuşmasında ilk önce Irak’taki Amerikan askeri varlığı hakkında konuşan Barzani, “Biz bölgemizde Amerikan askerlerinin kalmasını destekliyoruz. Bu konu Bağdat yönetimiyle varılacak anlaşmaya bağlı fakat Kürdistan bölgesi olarak her zaman Amerikan askerlerinin bölgede kalmasını arzulamışızdır” dedi.

Daha önce 6 ay YPG saflarında kalan katılımcılardan birinin, “IŞİD’e karşı savaşmak için Suriye geçmek ve Kürt halkına yardımcı olmak isteyen yabancı savaşçıların Kürdistan bölge yönetimi tarafından engellendiği yönünde duyumlar alınmakta. Neden Kürt halkına yardımcı olmak isteyenler engelleniyor?” yönündeki sorusunu yanıtlayan Barzani, şuana kadar böyle bir engellemenin yaşandığına dair kendisine bir bilgi ulaşmadığını, aksine her konuda yardımcı olduklarını, Barzani yardım vakfının Suriyeli göçmenlere sürekli insani yardımda bulunduğunu belirtti. Barzani ayrıca soruyu soran katılımcıya soruyla karşılık verip, “Siz de bir YPG’ye sorsanıza, Kürdistan bölgesine göç eden 300 bin göçmenin ülkelerine geri dönmesine neden izin vermiyor?”

Kürdistan bölgesindeki ekonomik kriz hakkında da konuşan Barzani şunları söyledi:

 “Bir taraftan IŞİD’e karşı yürütülen savaş, öteki taraftan Irak ordusunun bir çok merkezde IŞİD karşısında yenilgiye uğramasından kaynaklanan iç göç sırasında 1 Milyon 800 Bin insanın bölgeye sığınması, ekonomimizi kötü yönde etkiledi. Bağdat yönetimi sığınmacılar konusunda hiçbir yardımda bulunmamasına rağmen biz onları yüz üstü bırakmadık ve sayıları şuan 2 milyona ulaşmış durumda. Bunların 300 bini Suriyeli. Bunlar yetmezmiş gibi Bağdat bütçeden payımıza düşen ödeneği de kesti. Fakat tüm bu zorluklara rağmen ayakta kalmayı başardık ve şuan krizi atlatmak üzereyiz”