Başak Demirtaş Diyarbakır Kitap Fuarı’nda Selahattin Demirtaş’ın kitaplarını imzaladı
Bu yıl kitapseverlerden yoğun ilgi gören Diyarbakır Kitap Fuarı’nda bugün HDP’nin önceki Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, Devran’ı imzaladı
Bu yıl kitapseverlerden yoğun ilgi gören Diyarbakır Kitap Fuarı’nda bugün HDP’nin önceki Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, Devran’ı imzaladı
TÜYAP tarafından bu yıl 7’incisi düzenlenen Diyarbakır Kitap Fuarı, panel, söyleşi ve farklı etkinliklerle sürüyor. Yoğun katılımın olduğu fuar alanında, kitapseverler yürümekte zorluk çekiyor. Kitapseverler, yayınevleri stantlarından aldıkları kitapları yazarlarına imzalatırken, bunun yanında fuar alanında düzenlenen etkinlikleri takip ediyor. Gün içinde farklı konularda dörtten fazla söyleşi gerçekleştirildi.
‘KÜRT FOLKLORU TOPLANMALI’
Mezopotamya Vakfı, Dicle Konferans Salonu’nda “Folklor çalışmaları ve Kürt Kimliği” paneli düzenledi. Mikail Bülbül’ün moderatörlüğündeki panelde, Kürt tarihçi ve yazar Prof. Dr. Celile Celil, Prof. Dr. Şükriye Resul ve Prof. Kadri Yıldırım konuşmacı olarak yer aldı.
Prof. Dr. Şükriye Resul, Avrupa’da yapılan folklor çalışmalarının ulusal doğmasına neden olduğu ve bundan dolayı Avrupa devletlerinin bu alana çok önem verdiğini söyledi. Resul, Celile Celil ailesinin Kürtlerin folklor çalışmalarında çok önemli çalışmalarının olduğunu belirterek, Kürtlerin folklorları hakkında bilgi sahibi olmasında Celil ailesinin rolüne dikkat çekti. Resul, Kürt halkının çok zengin bir folklora sahip olduğunu söyleyerek, bunun toplanması gerektiğini vurguladı.
CELİL: FOLKLOR KÜRT HALKI İÇİN GÜÇTÜR
Celile Celil ise Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nde (SSCB) Kürt ulusal kimliği ve Kürt folkloruyla birlikte, 1930 yılında Sovyet Kürtlerinin kimlikleri ile özgür bir yaşamları olduğunu ve bunun Stalin’in uygulamalarına kadar devam ettiğini söyledi. Kürtlerin zengin bir folklara sahip olduğunu ve bunun Kürtlere güç verdiğini ifade eden Celil, dört parçaya ayrılmış Kürtlerin kimliklerinin devletler tarafından parçalandığına dikkat çekerek, Kürtler kendilerini yaşadıkları bölgeye göre tanımlaya başladığını ifade etti.
BAŞAK DEMİRTAŞ DEVRAN’I İMZALADI
Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP’nin önceki Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, Demirtaş’ın İletişim Yayınları’ndan çıkan Devran adlı kitabını imzaladı. Kitapseverlerin yoğun ilgi gösteri imza etkinliğinde Başak Demirtaş, Selahattin Demirtaş’ın cezaevinde gönderdiği mesajı kaşeleyerek, imzaladığı her kitaba vurdu. Ayrıca yazarlar Şeyhmus Diken, Behçet Çelik, Mehtap Ceyran, Gaye Boralıoğlu ve Funda Dörtkaş, “ Devran’ı konuşmak” adlı panelde, Demirtaş’ın kitabının edebi yönünü anlattı.
TUTUKLULARIN KİTABI İMZALANDI
Ayla Akat Ata ve barış annesi Gülistan Erek de Ar Yayınları’ndan çıkan Kandıra Cezaevi’nde bulunan Gazel Bulut’un Damlayan Masallar kitabını imzaladı. Kitapta, HDP’nin önceki Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önceki Eşbaşkanı Gülten Kışanak, Ahmet Temiz, Dilovan Gümüş, Serap Manduz, Resmiye Vatansever, Ramazan Şevket Yılmaz ve Adil Okay’ın öyküleri yer alıyor.
KÜRT ŞİİRİ ÜZERİNE SÖYLEŞİ
Fuarda düzenlenen “Modern Kürt şiirinin durumu” adlı söyleşide konuşan Reşo Ronahi, Arjen Arjîn’in Kürtçe şiire yeni bir soluk getirdiğini söyledi. “Dengbêjlik Geleneğinde Dengbêj Reşo ve Dengbêj Şakiro’nun rolü” söyleşisinde konuşan İbrahim Şahin ise, Kürt dili ve kültürünün korunmasında dengbêjlerin büyük bir etkisi olduğunu kaydetti.
“Cegerxwîn Ben Kimim” adlı panelde konuşan yazar Lal Laleş, Cegerxwin’in bunu sadece kendisi için değil, Kürt halkı adına söylediğini aktararak, “Ben buradayım’ diyor” dedi.
Dara Yayınları tarafından organize edilen şiir dinletisinde Kürt şair Berken Bereh ve Selim Temo şiirlerini okudu.
M/A