Başbakan Barzani: ABD - Kürdistan ilişkilerinde daha güçlü bir döneme giriliyor,Stratejik ortaklığımız sürecek

Kürdistan Bölgesi'nin başkenti Erbil'de Başbakan Neçirvan Barzani ile ABD'nin Irak Büyükelçisi Douglas Silliman'ın katılımıyla ABD'nin yeni başkonsolosluk binası açıldı.

Başbakan Barzani: ABD - Kürdistan ilişkilerinde daha güçlü bir döneme giriliyor,Stratejik ortaklığımız sürecek

Kürdistan Bölgesi'nin başkenti Erbil'de Başbakan Neçirvan Barzani ile ABD'nin Irak Büyükelçisi Douglas Silliman'ın katılımıyla ABD'nin yeni başkonsolosluk binası açıldı.

Bugün Kürdistan Bölgesi'nin başkenti Erbil'de yeni ABD'nin Başkonsolosluğu kompleksinin açılışı gerçekleşti. Törene Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani ABD'nin Irak Büyükelçisi Douglas Silliman katıldı.

Açılışta bir konuşma yapan Başbakan Neçirvan Barzani ABD'nin isteği üzerine açıldığını belirterek "Daha büyük bir konsolosluğun bölgemizde açılması ABD'nin Kürdistan'a verdiği önem ile güveni şimdi ve gelecekte Kürdistan ile ilişkilerini  sürdüreceğinin göstergesidir " dedi.

ABD’nin bu projesinden duydukları memnuniyeti dile getiren Başbakan “Bu atılan adımı çok önemli ve değerli görüyoruz. Umarız belirlenen zamanda başarılı bir şekilde tamamlanır” dedi.

 ABD’nin Başkonsolosluğu Kompleksi’nin Erbil’de en büyük projelerden biri olma özelliği taşıdığına dikkat çeken Neçirvan Barzani, “Bu adım ABD’nin Kürdistan Bölgesi’nin şimdi ve gelecekte güvendiğinin göstergesidir. ABD’nin Irak federal çerçevesinde Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerini sürdürmek istediğinin bir işaretidir. ABD ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ilişkiler eskiye dayanmaktadır. Özellikle 1991 yılında Kürdistan halkının başkaladırı sürecinde (Raperin) ABD müttefikleri ile birlikte Kürdistan halkının korunması için oluşturlan güvenlik bölgesinde öncülük eden ilk ülkelerden bir tanesiydi. BAAS rejiminin yıkıldığı süreçte , IŞİD’in yenilmesi süreçlerinde ABD’nin Kürdistan Bölgesi ile iyi ilişkileri devam etmiştir. Kürdistan Bölgesi’nde istikrar ve huzurun sürmesinde her zaman desteklerini esirgememiştir” dedi.

Başbakan Neçirvan Barzani ABD’nin yeni açılacak olan ABD Başkonsolosluğu Kompleksi’nin Kürdistan Bölgesi ile ABD arasındaki ilişkilerin kalıcı  stratejik bir ortaklığa  taşımasını umut ettiklerini ifade etti.

Başbakan Neçirvan Barzani sözlerini şöyle sürdürdü: “Kürdistan Bölgesi Hükümeti ABD’nin siyasi, askeri ve her alanda müttefiği olarak görmekteyiz. Siyasi, ekonomik, ticari bilimsel-kültürel ve tüm alanlarda ABD ile ortak bir zihniyet ile işbirliğini geliştirmek istiyoruz. Tıpkı komşu ve dünya ülkeler ile yürüttüğümüz iyi ilişkilerin bir benzerini ABD ile yürütmek istiyoruz. Kürdistan Bölgesi ABD ve gelişmiş ülkeler ile insan hakları, eşitlik, demokrasi, oratk yaşm kültürünün geliştirilmesi, gençler ile kadınlara yer verilmesi, serbest piyasa ekonomisi gibi evrensel değerler üzerine ilişkilerini geliştirmek istiyor. ”

Törende bir konuşam yapan ABD'nin Irak Büyükelçisi Douglas Silliman ABD'nin Konsolusluk Kompleksi'nin gerçekleştirmesinin Kürdistan halkının  iyi bir geleceğinin olacağının  göstergesi olduğunu söyledi.  Kürdistan Bölgesi'nin yabancı yatırımcılarının önemli bir çekim merkezi haline geldiğini belirtenDouglas Silliman "Çünkü önemli bir ticari geçmişi olan bir bölge olması ile güven vermekte" dedi.

Douglas Silliman ABD'nin yeni başkonsoluk binalarının dağlar arasında inşa edilmesinden büyük sevinç duyduğunu sözlerine ekledi.