Başbakan Barzani’den Şengal Katliamı mesajı: Şengal Anlaşması uygulanmalı

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, Şengal Katliamı’nın 9’uncu yıldönümü dolayısıyla yayınladığı mesajda, “Ezidi kardeşlerimizin meşru taleplerine desteğimizi yineliyoruz. Şengal'deki yasa dışı duruma son verilmelidir” dedi.

Başbakan Barzani’den Şengal Katliamı mesajı: Şengal Anlaşması uygulanmalı

Başbakan Barzani mesajında, "9 yıl önce IŞİD’li teröristler Şengal ve çevresine vahşi bir saldırı düzenleyerek binlerce insanı öldürdü. Binlerce insanın da kaybolmasına ve yerinden olmasına neden oldu. Katliamın tüm kurbanlarını saygıyla anıyoruz. Ayrıca IŞİD efsanesini yıkarak Şengal'i kurtaran ve tarihi bir destana imza atan Başkan Mesud Barzani liderliğindeki Kürdistan Peşmerge Güçlerinin cesaretini, kahramanlığını ve fedakarlığını saygıyla selamlıyorum” ifadelerini kullandı.

Mesrur Barzani, IŞİD’in Ezidî Kürtlere karşı işlediği suçları Soykırım olarak tanıyan tüm ülkelere de teşekkür ederek “Uluslararası toplumun Ezidi kardeşlerimizin acılarını azaltmak için bize yardımcı olacağını umuyoruz” dedi.

“Şengal'de durum henüz normal değil”

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Barzani, Şengal'de şu ana kadarki durumun normal olmadığını vurgulayarak, "Milislerin ve silahlı grupların hukuka aykırı dayatmaları nedeniyle ezidî kardeşlerimiz evlerine dönemedi ve yerleşim yerleri inşa edilemedi. Ezidi kardeşlerimizin meşru taleplerine desteğimizi yineliyoruz ve Şengal'deki olağandışı halin normale dönmesi gerekiyor. Ayrıca, Federal Hükümet ve uluslararası toplumun desteğiyle bölgenin inşa edilmesi ve idarenin yeniden Şengal halkına devredilmesi için Şengal Anlaşması’nın uygulanması ve yasadışı güçlerin bölgeden çıkması gerektiğini vurguluyoruz. Şengal Katliamı şehitleri ile tüm Kürdistan şehitlerinin önünde saygıyla eğiliyoruz."