90 Ezidi aile Şengal'e döndü

IŞİD saldırıları nedeniyle yıllardır Duhok’taki Şariya Kampı’nda yaşamak zorunda kalan 90 Ezidi aile bugün Şengal’e geri döndü.

90 Ezidi aile Şengal'e döndü

2014’de IŞİD saldırıları nedeniyle binlerce Ezidi Kürdistan Bölgesi’nin diğer vilayetlerine göç etti. Şengal’e en yakın vilayet olan Duhok’ta yaklaşık 200 bin Ezidi Kürdün yaşadığı tahmin ediliyor.

Ezidi ailelerin büyük kısmı, Erbil-Bağdat arasında imzalanan Şengal Anlaşmasının hayata geçirilmesi ve topraklarına dönecekleri günü dört gözle bekliyor.

Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı, bir yıl önce Ezidi Kürtlerinin yeniden kendi topraklarına dönmesi için yeni bir süreç başlattı.

Bu çerçevede bugün 90 Ezidi aile gönüllü olarak kamptan ayrılarak Şengal’e döndü.

Büyük kısmı kamplarda yaşayan Ezidi Kürtler, Şengal’de farklı silahlı grupların varlığı ve can güvenliklerinin olmaması nedeniyle terk ettikleri topraklara yeniden dönmeye korkuyor.

Dr. Xelef Şengali: Şengal’de güvenlik yok, vatandaşlar dönmeye korkuyor

Konu hakkında Rûdaw’a özel açıklamalarda bulunan Irak Başbakanlığı Ezidi İşleri Danışmanı Dr. Xelef Şengali, Şengal’de güvenliğin henüz sağlanamadığını ve dolayısıyla Ezidi vatandaşların bölgeye dönmeye korktuğunu söyledi.

Şengal’de meşru bir yönetimin oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Dr. Xelef Şengali, “Meşru bir yönetim belirlenmeli ki, dönüşler kolaylaşsın. Halk çadırlarda bir yaşam sürmek istemiyor, can güvenlikleri yok ve  gerçekten büyük bir tehlike söz konusu” dedi.

Dr. Xelef Şengali, Ezidi Kürtlerin yurtlarına dönmesi için kentin yeniden inşasının sağlanması, güvenlik sorunlarının çözülmesi gerektiğine işaret etti.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'nin Ezidelerin dönüşüne özel önem verdiğini belirten Şengali, dönüşleri teşvik amacıyla her aileye arsa veya ev verilmesi yönünde karar olduğunu hatırlattı. 

Şengal halkına tazminat ödenmesi amacıyla bir komitenin oluşturulduğunu dile getiren Dr. Xelef Şengali, “Komite iki ofis şeklinde çalışılacak ve Ezidi aileleri ile görüşülerek isimler alınacak. Bu çerçevede yapılan çalışmalar doğrultusunda ailelere tazminat ödenecek” ifadelerini kullandı.

Şengal’e dönmek için şuna kadar 600 Ezidi aile resmi başvuruda bulunmuştu.

Sadece Duhok sınırları içerisinde sığınmacı olarak yaşayan 65 bin 282 Ezidi aile bulunuyor.

Şengal Anlaşması

Bağdat merkezi hükümet ile Erbil arasında 9 Ekim 2020’de imzalanan anlaşma metnine göre, Şengal'de ilçe kaymakamı ve diğer idari birimler için yeni atamalar gerçekleştirileceği bildirilmişti.

Şengal içindeki güvenliğin sağlanması ise yerel polis güçleri, Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı ve Ulusal İstihbarat Servisi tarafından Kürdistan Bölgesi güçleriyle koordinasyonlu şekilde yürütülecekti.

Yasal olmayan tüm silahlı yapıların ilçe dışına çıkarılmasını da öngören anlaşma doğrultusunda, Kürdistan Bölgesi ile iş birliği kapsamında 2 bin 500 güvenlik unsuru için atama yapılacaktı.

Anlaşma kapsamında ayrıca, Şengal'in güvenlik ve idari yönetiminin gözden geçirilmesi ve yeniden imarı için merkezi hükümet ile Erbil yönetimi arasında ortak komite kurulması kararlaştırıldı.