Başbakan Mesrur Barzani'den önemli açıklamalar: Kürt halkını yanıltamazsınız

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, Halepçe’ye il statüsü verilmesinin Irak Parlamentosu tarafından engellendiğine dikkati çekerek, “Bu haksız bir mazeret ve Halepçe kurbanlarının küçümsenmesidir” dedi.

Başbakan Mesrur Barzani'den önemli açıklamalar: Kürt halkını yanıltamazsınız
Foto:Rudaw

Başbakan Mesrur Barzani bugün Halepçe’yi ziyaret ederek kentteki Şehitler Anıtını ziyaret etti.

Valilik ve Emniyet Genel Müdürlüğünü ziyaret eden Barzani, Halepçe-Twaqut-Qilice yolu ile Twaqut Köprüsü’nün projelerinin temel atma törenine katıldı.

Burada bir konuşma yapan Barzani, tekrar Halepçe'ye geldiği ve buraya hizmet ettiği için mutlu olduğunu söyledi.

Projenin bölge halkına fayda sağlayacağını kaydeden Barzani, özellikle Halepçe ile Germiyan bölgelerini birbirine bağlaması nedeniyle ticaret alışverişinin gelişmesine ve turizm sektörünün canlanmasına olumlu etki yapacağını dile getirdi.

Barzani, “Bu bölgenin insanı çok fedakarlık yaptı, çok acı çekti. Halepçe, Kürt halkının fedakarlıklarının ve acılarının simgesi haline geldi; Ancak Halepçe'ye gerektiği gibi hizmet edilmemesi talihsiz bir durumdur. Bölgenin yetkilileri ve hepimiz Halepçe halkına, tüm şehit ve Enfal kurbanlarının yakınlarına kendimizi borçlu görmeliyiz” dedi.

Halepçe’nin il olması için sürecin hızlandırılması ve yasa taslağının Irak Parlamentosundan geçmesini talep eden Başbakan Mesrur Barzani, “Federal hükümetle yüzleşmeli ve Kürt halkının ve Halepçe'nin taleplerini hükümete hatırlatmalıyız” dedi.

Kürt halkını yanıltamayacaklarını anımsatan Mesrur Barzani, “Bir yandan bize karşı suç işleniyor, diğer yandan boğazımızı tutuyor, nefesimizi kesiyorlar. Bir yandan da gelip kendilerini kurtarıcı gibi tanıtarak insanları yanıltıyorlar ve kendilerine minnettar olmamızı bekliyorlar, Kürt halkına yönelik bu tür davranışlar artık kabul edilemez” diye konuştu.

“Halepçe, Baas rejiminin işlediği suçların en açık örneğidir ve mağdur ailelerine gereken tazminatın verilmesi gerekiyor” diye Başbakan, şöyle devam etti:

“Ayrıca federal hükümeti ahlaki ve anayasal sorumluluklarını yerine getirmeye ve Halepçe şehitlerinin, Enfal mağdurlarının ve Kürdistan'da Baas rejiminin mağdurlarının ailelerine tazminat ödemeye çağırıyoruz.

Son yıllarda federal hükümet yetkilileriyle bu konuyu bir çok defa tartıştık. Her defasında bir önceki rejimin Kürt halkına karşı işlediği suçlardan sorumlu olmadıklarını söylüyorlar. Ancak aynı zamanda önceki rejimin çıkardığı bir çok yasaya hâlâ uyulduğunu, bu yasalarda değişiklik yapılmadığını ve üzerinde hâlâ çalıştığını görüyoruz.

Bir yandan o yasaları uygularken diğer yandan Kürdistan'ın mazlum halkına karşı işlenen suçlardan nasıl sorumlu olmazlar? Ya kendilerini önceki rejimin çıkardığı tüm yasaları ortadan kaldırmalı ya da sorumluluğu üstlenerek Kürt halkına ihanet edildiğini ve tazminat ödenmesi gerektiğini kabul etmeliler.”

Başbakan Mesrur Barzani, Halepçe-Twaqut-Qilice yolu ile Twaqut Köprüsü’nün projelerine ilişkin de, “Tamamlanmasıyla birlikte bu bölge insanına fayda sağlayacak, turizme ve ticarete olumlu etki yapacaktır” dedi.

Mesrur Barzani, bölgedeki üretimlerden de bahsederek, son yıllarda yurtdışına ihraç edilen Halepçe narı hakkında da övgüyle söz etti./Rudaw