Başkan Barzani: 8 bin kişinin şehit edilmesi derin bir yaradır

Barzan Enfali’nin 100 kurbanının cenazesin konuşan Başkan Mesud Barzani, "8 bin kişinin şehadetinin büyük bir trajedi ve derin yaradır. Asla unutulmayacak " dedi.

Başkan Barzani: 8 bin kişinin şehit edilmesi derin bir yaradır

Başkan Barzani, “Kibirli diktatörler ‘Barzaniler cezalarını çekti, biz onlara cehenneme gönderdik’ dediler. Ama bugün Barzanile bugün grurla aramızdalar, biz değil onlar cehennemi boyladılar” ifadelerini kullandı.

Dün Kürdistan Bölgesi’ne ulaşan Barzan Enfali’ne ait 100 kurbanın kalıntıları bu sabah Barzan Şehitliği’nde düzenlenen törenle toprağa verildi.

Barzan Enfali’nin 39’uncu yıldönümü ve kurbanların defini için düzenlenen törene Başkan Barzani, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Kürdistan Parlamentosu Başkanı Rewas Fayiq, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Irak Başbakan Temsicisi, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda yetkilinin yanısıra şehit aileleri katıldı.

"8 bin kişinin şehadeti derin yaradır"

Törende bir konuşma yapan Başkan Barzani Irak çöllerinden getirilen şehitleri selamlayarak, "8 bin kişinin şehadeti büyük bir trajedi ve derin yaradır. Asla unutulmayacak " dedi.

“Şüphesiz şehitlerimizin naaşları ata toprağına dönmeden önce onların ruhu bu topraklara ulaşmıştı” diyen Başkan Barzani, “Dün gece Erbil’de şehitlerin içtenlikle karşılanması, bu halk ile şehitler arasındaki manevi bağın göstergesiydi. Bu şehitlerin bizim için ne kadar değerli ve aziz olduklarını gösteriyor” dedi.

Başkan Barzani konuşmasında “39 yıl önce böylesi bir günde, Baas diktatör rejimi,  12 yaşındaki çocuktan 90 yaşındaki yaşlıya kadar 8 bin günahsız insan Irak çöllerinde vahşice katledildi.  Onların hiçbir suçu yoktu, zalimlere göre onların tek suçu Barzani olmalarıydı. Onları Barzani oldukları için şehit ettiler” ifadelerini kullandı.

"16 kez Barzan'ı yakıp yıktılar ama halkımız teslim olmadı"

Başkan Barzani konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Düşmanlarımız bir çok kez Barzanileri yok ettiklerine sevindiler. 1892’den bugüne  16 kez Barzan bölgesi ve Barzani köylerini viran ettiler, yaktılar. Her seferinde bu milli duyguları yüksek millet zalimlere teslim olmadı ve yeniden köylerini inşa ettiler. Bu büyük bir inançtır. Bu inanç bize, iki büyük üstadımız büyük şehitlerimiz Şeyh Abdulselam ve Şeyh Ahmed Barzani’den kalmıştır.”

Şahadet yolunu seçen ilk şehidin ve bu davanın öncüsü Şeyh Abdulselam Barzani’nin olduğunu hatırlatan Başkan Barzani “Düşünün biz bu sıcağa dayanamıyoruz. Şeyh Abdulselam Barzani Basra’da bir zindanda elleri ve kolları zincirli halde 12 yıl düşmanına boyun eğmedi. Onun yoluna bağlı olan öğrencileri ve takipçileri de bu yolda yürüyor” ifadelerini kullandı.

"Aslan yürekli kadınlar sizler bizi gururlandırdınız"

Barzan Elfali döneminde Kürt kadınlarının gösterdiği vefaya da değinen Başkan Barzani “Aslan yürekli kadınlar, kahramanlar, sizler bizi gururlandırdınız, başımızı hep dik tuttunuz. Bundan ne kadar söz etsek azdır ancak bu şehitlerin kanları, bizi bu yolda daha kararlı kılıyor çünkü şeref ve onur yoludur. Şeyh Abdulselam ve Şeyh Ahmed’in yoludur. Size teşekkür etmek yetmez izin verin o nasırlaşmış ellerinizden öpeyim” dedi.

Başkan Barzani, Barzan’dan Germiyan’a Behdin’a kadar tüm Enfal şehitlerinin kalıntılarının bulunması ve ata topraklarına getirilmeleri için çok çaba sarf ettiklerini belirten Başkan Barzani, bu çabalarının süreceğini sözlerine ekledi.

Irak Federal Meclisi, Kürdistan Parlamentosu ve Temyiz Mahkemesi’nin Enfali soykırım olarak tanımladığını hatırlatan Başkan Barzani, “ Irak hükümetini, şehitlerin kalıntılarının getirilmesi ve şehit yakınlarına tazminat ödemesi onun yasal ve ahlaki bir görevidir” dedi.

"Şehitlerimizin bir tek kemiği bütün dünya malından daha değerlidir"

“Şehitlerimizin bir tek kemiği bütün dünya malından daha değerlidir” diyen Başkan Barzani Irak hükümetinin şehit ailelerine verdiği sözü tutması çağrısı yaptı.

Başkan Barzani, Kürtlere karşı işlenen insanlık suçunun uluslararası düzeyde de “soykırım” olarak tanınmasın için çabalarının süreceğini söyledi.

Başkan Barzan, Barzan Enfali döneminde “kendi çocukları ve yaşamlarını tehlikeye atma” pahasına çok sayıda Barzani erkeklerini kurtaran, Erbil ve çevresi, Harir, Batas, Xelifan, Soran, Dola Biyave halkına teşekkür etti. meyi bir borç olarak görüyorum.

"Barzanileri cehenneme gönderdiğini söyleyen diktatörlerin kendisi cehennemi boyladı"

Başkan Barzani sözlerini şöyle tamamladı:

“Kibirli diktatörler ‘ Barzaniler hak ettikleri cezayı aldı, cehenneme gönderildiler’ demiştiler. Bugün Barzaniler gururlu bir şekilde aramızdalar, onlar ise cehennemi boyladı.  Barzaniler cennettedir. Bir kez daha önce kendime sonra sizlere başsağlığı diliyorum. Her biriniz, bir sevdiğinin ya da birkaç sevdiğinin acısını taşıyor. Hepinizi acıları bizim omuzlarımızdadır. Ben de sizler gibi, bu cenazeler arasında hangisi kardeşim, hangisi yeğenim, hangisi kuzenim bilmiyorum. Ancak onlardan her biri benim kardeşim, kuzenim, yeğenim ve akrabamdır. Allah bize huzur ve sabır versin inşallah. Allah onların mekanını cennet eylesin, Allah yardımcımız olsun.”