Başkan Barzani AP'de konuştu: Irak’tan ayrılmak istememizin sebebi...

Başkan Barzani AP'de konuştu:  Irak’tan ayrılmak istememizin sebebi...

25 Eylül’de gerçekleştirilecek bağımsızlık referandumuna destek sağlamak için beraberindeki siyasi parti temsilcileri ve Bağımsızlık Referandumu Yüksek Komisyonu üyelerinden oluşan heyetle Belçika’nın Başkenti Brüksel’de temaslarda bulunan Kürdistan Başkanı Mesud Barzani, bugünkü temaslarının ardından Avrupa Parlamentosu’nda (AP) düzenlenen toplantıda konuştu.

Gerçekleşmesi kararını aldıkları Bağımsızlık referandumundan geri dönüşün olmayacağının altını çizen Başkan Barzani, bir halk açısından geleceğin belirsizliğinin en büyük tehlike olduğunu, bu açıdan bir halkın geleceğiyle ilgili karar vermesinin en doğal hak olduğunu söyledi.

Konu Kürtler olunca...

Her halkın bağımsızlığı ve özgürlüğünün normal karşılanmasına karşın konu Kürtler olunca Kürtlerin bu haklarını talebine karşı çıkılmasını anlamakta güçlük çektiklerini ifade eden Başkan Barzani, Kürtlerin de her halk ve ulus gibi kendi özgürlüklerini ve bağımsızlıklarını istediklerini vurguladı.

Kürtlerin Irak devletiyle ilişkilerini iki dönemde ele alan Başkan Barzani, ilk dönemin Irak’ın kuruluşundan Saddam rejiminin yıkıldığı 2003 yılına kadarki süreç olduğunu, ikinci dönemin ise 2003’ten sonraki dönem olduğunu ifade ederek şöyle devam etti:

Irak, ilk dönemde Sünniler, ikinci dönemde Şiiler tarafından yönetildi ve Kürtler her iki dönemde de haklarından mahrum bırakılan halk oldu. Irak’tan ayrılmak istememizin sebebi de artık geleceğimizi bazılarının insafına teslim etmeden kendimiz yönetmek istememiz içindir.”